Svijet     | 23.12.2020. 13:35 |

Akunis: Izrael radi na približavanju s petom muslimanskom zemljom

FENA Internet

JERUSALEM, 23. decembra (FENA) - Izrael radi na normalizaciji veza s petom muslimanskom zemljom tokom mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa koji ističe narednog mjeseca, izjavio je u srijedu vladin ministar za TV stanicu Ynet.

Bijela kuća posredovala je u diplomatskom približavanju između Izraela i  Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Sudana i Maroka u ovoj godini, dok je Maroko jučer primio izraelsko-američku delegaciju radi razgovora o poboljšanju veza.

Upitan da li će se peta zemlja pridružiti toj listi prije Trumpovog odlaska 20. januara, izraelski ministar za regionalnu saradnju Ofir Akunis izjavio je za Ynet TV: "Mi radimo u tom pravcu".

- Doći će do američke objave o još jednoj zemlji koja će javno iskazati svoje namjere normalizacije veza s Izraelom - kazao je.

Odbio je imenovati zemlju, ali je kazao da su dva glavna kandidata za normalizaciju. Jedan je iz regije Zaliva, što daje priliku za Oman, dodajući da Saudijska Arabija nije među kandidatima.

Drugi kandidat nalazi se dosta istočnije, i to je "druga muslimanska zemlja koja nije Pakistan", kazao je Akunis, prenosi Reuters.

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja, saopćila je prošle sedmice da neće priznati Izrael sve dok palestinska država ostaje neispunjeni cilj.

Palestinci strahuju da će ozvaničenje veza Izraela s arapskim državama oslabiti dugo ponavljani panarapski poziv na izraelsko povlačenje s okupiranih teritorija i na prihvatanje palestinske državnosti u zamjenu za normalizaciju odnosa s arapskim zemljama.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!