Svijet     | 23.12.2020. 13:14 |

Brzi testovi na Covid za vozače blokiranih britanskih kamiona

FENA Internet

LONDON, 23. decembra (FENA) - Brza testiranja bit će pokrenuta počevši od srijede za vozače kamiona koji su blokirani na jugoistoku Engleske nakon što su granice zatvorene tokom vikenda, u jeku globalnih briga zbog širenja novog soja  koronavirusa u Britaniji.

Skoro 3.000 kamiona parkirano je na zatvorenom aerodromu Manston u utorak navečer nakon što su pomjereni s nakrcanih cesti.

Vozači koji budu registrovani kao negativni na koronavirus nakon što prođu brzi test moći će da peđu kanal Lamanche i vrate se na evropsko kopno.

Rezultati se obično pokažu 30 minuta nakon obavljanja testa. Rezultate testiranja će vozači dobiti putem sms poruka.

Onima koji budu testirani pozitivno bit će ponuđen drugi PCR test, koji daje rezultate u 24 sata, i bit će poručeno da se samoizoluju u svojim kamionima, izjavio je ministar u britanskoj vladi Robert Jenrick za BBC.

Ukoliko ponovo budu testirani pozitivno, njima će biti ponuđen smještaj u obližnjem hotelu sigurnom od Covida u kome se mogu samoizolirati, dodao je.

Eurostar, željeznička služba Eurotunel koja upravlja željezničkim saobraćajem između Britanije i kopnenog dijela Evrope, i letovi za Francusku nastavljeni su danas samo za ne koji putuju iz hitnih razloga, uključujući prevoznike, francuske državljane i britanske državljane s francuskom dozvolom boravka.

Nizozemska vlada također je saopćila da Britanci mogu ponovo putovati avionima u Nizozemsku ukoliko dobiju negativne testove.

U međuvremenu, avionima iz Britanije još nije dopušteno da lete za Dansku i Norvešku zbog  rizika širenja mutiranog soja koronavirusa.

Filipini, Japan i Južna Koreja također su se pridružili desecima ostalih zemalja koje su zabranile letove iz Britanije.

Kanada, Hong Kong, Indija, Pakistan, Saudijska Arabija i Singapure, skupa s brojnim evropskim zemljama, pridružile su se rastućoj listi zemalja koje zabranjuju putovanja s Britanijom, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!