Bosna i Hercegovina     | 22.12.2020. 16:29 |

Ured za reviziju institucija BiH - Nije provedena digitalizacija TV signala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) - Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je reviziju učinka na temu "Digitalizacija TV signala u BiH" s ciljem da utvrdi da li su institucije BiH efikasne u provođenju aktivnosti digitalizacije i koje su posljedice zaostajanja.

Provođenje ove revizije trebalo bi doprinijeti realizaciji Ciljeva održivog razvoja, a naročito ciljeva održivog investiranja u infrastrukturu i inovacije, smanjenju nejednakosti i omogućavanju pristupa informacijama, saopćeno je iz Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

Nalazi revizije ukazuju da institucije BiH nisu osigurale efikasnu i blagovremenu provedbu aktivnosti digitalizacije TV signala. Loše upravljanje aktivnostima digitalizacije bez planova sa jasno utvrđenim odgovornostima, aktivnostima i rokovima uzrokovali su da su probijeni svi rokovi za okončanje procesa digitalizacije uključujući i onaj koji je BiH preuzela kao obavezu iz međunarodnog sporazuma, saopćeno je iz Ureda za reviziju. 

U BiH se još uvijek emitira analogni zemaljski TV signal i nije definisan konačan rok za okončanje procesa digitalizacije.

- Zbog kašnjenja u procesu digitalizacije TV signala najveću štetu imaju građani BiH kojim nije osiguran kvalitetan zemaljski digitalni signal i ekonomija BiH kojoj nisu oslobođene frekvencije za korištenje i razvoj novih digitalnih tehnologija - navodi se.

Izvještaj revizije sadrži preporuke upućene Ministarstvu komunikacija i prometa BiH i Vijeću ministara BiH. Realizacija ovih preporuka trebala bi pomoći u ubrzanju procesa digitalizacije TV signala.

Informacije o nalazima do kojih se došlo, zaključcima i preporukama ove revizije mogu se naći u cjelovitom izvještaju koje je dostupno na web stranici Ureda za reviziju institucija BiH – www.revizija.gov.ba.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana