Bosna i Hercegovina     | 22.12.2020. 15:09 |

Tematska sjednica o rezultatima lokalnih izbora kroz rodnu perspektivu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) - Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) organizirala je danas, u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i projektom "Žene na izborima u Bosni i Hercegovini", koji finansira Vlada Švedske, a implementira UNDP uz podršku UN Women, tematsku sjednicu pod nazivom "Analiza rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine kroz rodnu perspektivu".

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Adil Osmanović smatra da je Izborni zakon BiH potrebno u potpunosti uskladiti sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, kroz, kako je rekao, 50 posto učešća žena na kandidatskim listama, te dodao da je prioritet te parlamentarne komisije politička participacija žena i njihovo osnaživanje u politici i javnom životu.

Osvrćući se na rezultate proteklih lokalnih izbora kroz učešće i izbor žena na pozicije načelnika/gradonačelnika i općinskih vijećnika, Osmanović je naveo kako nije zadovoljan procentom izabranih žena, budući da je na te pozicije izabrano samo oko 20 posto kandidovanih, što je za 20 posto manje od onoga što propisuju važeće zakonske norme. S tim u vezi, kako je kazao, potrebno se fokusirati na rad sa političkim strankama u kojima ima dovoljno kvalitetnih i sposobnih žena, koje trebaju ravnopravno učestvovati u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoima u BiH.

Istakao je potrebu, u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH, donošenja novog zakona o političkim strankama, kojim bi se stranke obavezale da statutima utvrde principe i mehanizme ravnopravne zastupljenosti spolova u stranačkim tijelima i na izbornim listama.

Osmanović je prisutne upoznao i sa radom i rezultatima rada Komisije, ističući kako je Parlamentarna skupština BiH formalizirala upotrebu rodno senzitivnog jezika, u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH i Zakonom o zabrani diskriminacije BiH.

Prema njegovim riječima, država je dužna poduzeti sve mjere s ciljem uklanjanja diskriminacije žena u političkom i javnom životu, kako je i predviđeno Konvencijom o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, koja je sastavni dio Ustava BiH.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić u svom obraćanju naglasila je da je pitanje rodne ravnopravnosti na izborima strukturno pitanje, koje, kako je rekla, zahtijeva angažman u donošenju politika i zakona, kako bi se ženama omogućila ravnopravnost i ekonomska neovisnost.

Zbog toga je, kako je pojasnila, to pitanje jedno od prioritetnih u Gender akcionom planu BiH, kao i u procesu integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, kroz preuzimanje evropskih standarda ravnopravnosti spolova.

Učesnicima skupa obratio se i član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović, koji je, prezentirajući analizu rezultata učešća žena u izbornom procesu BiH, naglasio da u biračkom tijelu Bosne i Hercegovine ima više žena nego muškaraca, ali da je, i pored te činjenice, zastupljenost žena u općinskim i gradskim vijećima, te na pozicijama načelnica/gradonačelnica znatno manja u odnosu na muškarce.

S tim u vezi, Arnautović je dodao da je od 2008. godine primjetno povećanje broja izabranih žena, ali da je taj procent i dalje nizak u odnosu na zakonom propisane norme. Kao primjer naveo je da je na proteklim lokalnim izborima izabrano svega pet načelnica/gradonačelnica i 603 žene u općinska gradska vijeća, što, kako je rekao, iznosi svega 19,66 posto od broja kandidiranih.

Učesnike tematske sjednice pozdravili su rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera, predstavnik UN Women David Saunders, kao i predstavnik Ambasade Švedske zadužen za implementaciju projekta “Žene na izborima u BiH” Mario Vignjević. U ime UNDP-a i UN Women ovaj projekat su predstavile Lejla Ramić – Mesihović i Edita Miftari, koje su naglasile da su poštovanje Zakona o ravnopravnosti spolova BiH i veća zastupljenost žena u politici i na pozicijama donosilaca odluka obaveza naše zemlje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i u procesu ispunjavanja Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

U okviru online panel - diskusije predstavnice deset političkih partija govorile su o problemima učešća žena u politici, prenoseći lična autentična iskustva iz predizbornih kampanja u kojima su aktivno učestvovale.

Na sjednici definirani su prijedlozi preporuka i zaključaka, koje će na narednoj sjednici razmatrati Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma PSBiH i uputiti ih nadležnim državnim institucijama, saopćeno je iz PSBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana