Svijet     | 22.12.2020. 14:48 |

Rusija izriče sankcije dužnosnicima EU zbog slučaja Navaljni

FENA Internet

MOSKVA, 22. decembra (FENA) - Rusija je u utorak pozvala šefove francuske, njemačke i švedske ambasade u svoje Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi radi razgovora o slučaju disidenta Alekseja Navaljnog, izvijestili su državni mediji.

Evropska unija uvela je sankcije protiv nekoliko visokih ruskih dužnosnika bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu u okotbru nakon što su laboratoriji u Francuskoj, Njemačkoj i Švedskoj utvrdili da je Navaljni otrovan hemijskim otrovom Novichok.

Ruski dužnosnici rekli su da nisu pribavili čvrste dokaze koji potvrđuju tu tvrdnju.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u izjavi od utorka osudilo je sankcije kao "nelegitimne", "apsolutno neprihvatljive" i temeljene na "izgovoru".

"Zemlje koje su pokrenule ovaj korak nisu pružile nikakve dokaze o slučaju, kako ruskim vlastima, uprkos ponovljenim zahtjevima, tako i vlastitim partnerima iz EU-a", navodi se u saopćenju, prenosi dpa.

U saopćenju se navodi da će Rusija će u znak odmazde izreći sankcije dužnosnicima EU-a, bez preciziranja mjera koje će Moskva poduzeti.

Navaljni, 44, nasilno se iznenada se razbolio dok je u august putovao komercijalnim avionom na putu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u sibirski grad Omsk, gdje je Navaljni u početku bio liječen. Dva dana kasnije medicinski je evakuiran u Berlin.

Sankcije EU uključile su Aleksandra Bortnikova, šefa moćne ruske Federalne službe sigurnosti (FSB), glavne agencije sljednice sovjetskog KGB-a. Navaljni kaže da je FSB bio dirketno odgovoran za pokušaj ubistva. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana