Bosna i Hercegovina     | 22.12.2020. 15:00 |

Sarajevo - Zbog 'neovlaštenog prometa opojnih drga' slobode lišeno pet osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) - Policijski službenici Federalne uprave policije danas su, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije vezane za dokumentiranje osoba i krivičnog djela „neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu izvršeno je pet pretresa na području KS, te je lišeno slobode pet osoba iz Sarajeva inicijala A.J. (1987.), E.J. (1980.), A.V. (1985.), N.K. (1988.) i S.Č. (1985.) zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenog krivičng djela. Pojedine osobea su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju krivičnih djela, zbog čega su osuđivani.

Navedene osobe se sumnjiče da su na području Kantona Sarajevo s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, kontinuirano vršile nabavku opojne droge na njima poznat način i od njima poznatih osoba, radi dalje preprodaje. Nakon nabavke veće količine droge oni su je prepakivali, a potom preprodavali konzumentima s područja Kantona Sarajevo. 

Dosadašnjom istragom i prilikom pretresa je pronađena određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „canabis sativa L“, „amfetamin“ i „metamfetamin“, sredstva za pakovanje i vaganje, oružje i municija, mobilni telefonski aparati i sim kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s predmetnim krivičnim djelima. 

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije i zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu KS uz izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

Nastavljaju je aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, saopćeno je iz FUP-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'