Regija     | 22.12.2020. 14:21 |

U Sloveniji oko 1500 novozaraženih koronavirusom i 39 umrlih

FENA Agencije

LJUBLJANA, 22. prosinca (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1474 novih zaraza koronavirusom PCR testovima, a od covida-19 umrlo je još 39 ljudi, objavila je u utorak slovenska vlada.

S 5765 testiranja otkriveno je 1474 zaraženih, a udio pozitivnih nalaza na koronavirus iznosio je 25,58 posto, objavilo je na svom portralu za praćenje epidemije ministarstvo zdravstva.

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin rekao je na jutarnjoj konferenciji za novinare da su danas u te podatke koji uključuju samo PCR testiranja dodani i rezultati brzog antigenskog testiranja, pa je prema ažuriranim podacima u zadnja 24 sata sa 7416 testiranja potvrđeno 1504 novih zaraza, s time da je udio pozitivnih testova 20,27 posto, prenosi Hina.

U bolnicama je trenutno 1261 covid pacijent, jedan manje nego dan ranije, a od toga je njih  207 teže oboljelih koji se liječe na intenzivnim odjelima, a u ponedjeljak je u bolnice primljeno još 134 oboljelih, kazao je Kacin na konferenciji za novinare.

U utorak ujutro u više slovenskih gradova počelo je dobrovoljno i besplatno testiranje građana brzin antigenskim testovima kineske proizvodnje, za što je velik interes građana, pa se u Ljubljani čekalo u redu ispred mobilne jedinice za testiranje u centru grada na Kongresnom trgu.

Takva "masovna" testiranja obavit će se idućih dana u 13 gradova, gdje je incidencija virusa izraženija, s ciljem da se otkrije što više asimptomatskih slučajeva i uspori širenje virusa.

Mobilne ekipe za testiranje djelovat će idućih nekoliko dana, a nakon toga će se se nabavljeni testovi osigurani zadnjih dana usmjeriti prema domovima za starije i zdravstvenim ustanovama, gdje je takvo testiranje u nešto manjem opsegu obavljano i ranije.

Srijeda je zadnji dan kad Slovenci mogu računati na privremeno ublažavanje nekih mjera koje je krajem prošlog tjedna odredila vlada, pa će se opet zatvoriti trgovine odjećom i obućom, te frizerski i slični saloni.

No ostaje odredba po kojoj će se u dva dana za Božić moći družiti članovi najviše dviju obitelji, a takav će režim dopuštenih društevnih kontakata biti na snazi i za Novu godinu, ako se epidemiološko stanje ne pogorša.

U dane praznika dopušteno je i prelaženje općinskih i regionalnih granica, a vlada nikako ne preporučuje odlaske u inozemstvo, osim u izuzetnim slučajevima, a na snazi i dalje ostaje zabrana kretanja izvan stana odnosno kuće u noćnim satima, tj "policijski sat" od 9 navečer do 6 ujutro.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo