Bosna i Hercegovina     | 22.12.2020. 14:50 |

Sindikat HT-a Mostar ponovno pozvao Upravu na potpisivanje kolektivnog ugovora

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 22. prosinca (FENA) - Sindikat HT-a Mostar i radnici HT Eronet organizirali su mirni prosvjed ispred uprave HT-a Mostar kako bi još jednom ukazali na problem nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovor za područje telekomunikacija u FBiH.

- Zaključenjem granskog kolektivnog ugovora radnicima se daje sigurnost u smislu da im neće smanjivat plaća ili pogoršavati uvjeti rada - kazao je novinarima predsjednik Sindikata HT-a Eronet Mostar Saša Živković.

Prema informacijama kojima Živković raspolaže, jedina sporna stvar da bi se granski ugovor zaključio je nepostojanje suglasnosti Uprave HT-a.

- Posljednje informacije koje smo dobile od kolega iz Sindikata BH Telecoma je da je premijer Federacije BiH obećao kako s njegove strane nema prepreke za zaključenje granskoga kolektivnog ugovora i da je jedina zapreka sada ostala Uprava HT-a, odnosno njihova suglasnost - izjavio je Živković.

Podsjetio je kako se oko 1.350 radnika u HT-u te 3.500 radnika BH Telecoma već šest mjeseci "bez ikakva opravdanja uskraćuje za sve ono što imaju njihove kolege u ostalim javnim poduzećima".

- Kada je ugovor istekao u srpnju, sindikati HT-a Mostar i BH Telecoma izašli su s prijedlogom, a resorno ministarstvo prihvatilo, da se tadašnji kolektivni ugovor produlji na 12 mjeseci pod istim uvjetima. To znači bez ikakvih povećanja prava radnika i troškova uprava tih poduzeća. Smatrali smo da je to u uvjetima pandemije koronavirusa i nemogućnosti pregovaranja sasvim pošteno rješenje. No, do danas nam nije jasno gdje je 'zapelo' sa zaključenjem tog ugovora - kazao je Živković.

Predstavnici Sindikata još jednom su pozvali Upravu HT-a da dadne pismenu suglasnost za zaključenje granskog kolektivnog ugovora te su najavili nastavak štrajka koji je započeo 9. studenoga.

- Štrajk se nastavlja i trajat će dok organi, odnosno članstvo ne kaže da se prekine, a i u tom slučaju mi ćemo se za svoje zahtjeve boriti nekim drugim metodama. Od svojih zahtjeva ne odustajemo - poručio je Živković.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'