Bosna i Hercegovina     | 22.12.2020. 14:25 |

Obilježena 27. godišnjica zločina nad Hrvatima u Križančevu Selu

FENA Marija Augustinovic

KRIŽANČEVO SELO, 22. prosinca (FENA) - Kolonom sjećanja, misom zadušnicom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je obilježena 27. godišnjica zločina nad pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilima u Križančevu Selu kod Viteza.

Iz Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja Srednjobosanske županije (SBŽ) podsjetili su da su u akciji Armije RBiH, 22. prosinca 1993. godine, u Križančevu Selu ubijene 64 osobe.

Kako navode iz Udruge, 34 ubijene osobe pronađene su na kućnom pragu, a 30 zarobljenih su poslije mrtvi razmijenjeni.

- Prisjećamo se svega s nadom da su naši pokojnici pronašli svoj mir, kao što su dali svoje živote da bismo mi ovdje živjeli. O pravdi neću govoriti, jer ona postoji jedino na nebu. Nama živima to treba biti pouka i upozorenje da se ovako nešto nikome ne ponovi i da živimo u miru - kazala je novinarima predsjednica Udruge Ljubica Garić.

Počast žrtvama iz Križančeva Sela odao je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, koji je podsjetio da do danas nitko nije osuđen za zločin u Križančevu Selu.

- Nitko nije kažnjen za zločine koji su počinjeni na ovom prostoru. Ovdje su ljudi ubijeni pred svojim kućama, na kućnim pragovima, braneći svoj dom i obitelj... Oni koji su došli sa strane i to uradili trebali su odgovarati, ali ja se nadam da će kad-tad biti kažnjeni, ako ništa božjom pravdom - kazao je Čavara novinarima.

Za ubojstva najmanje 12 vojnika HVO-a, koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice, kod Viteza 22. prosinca 1993. godine, pred Sudom BiH sudi se bivšim pripadnicima Armije RBiH Ibrahimu Puriću, Ibrahimu Tarahiji, Nijazu Sivri, Rušitu Nurkoviću, Almiru Sarajliću, Sadiku i Šaćiru Omanoviću, te Kasimu Kavazoviću.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom