Kultura     | 22.12.2020. 13:53 |

Bošnjački institut iduće godine obilježava tri značajne godišnjice (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) - Predstavnici Bošnjačkog instituta u Sarajevu prezentirali su danas aktivnosti i rezultate rada u ovoj godini te planove za 2021. godinu, povodom višegodišnjeg uspješnog rada u afirmaciji i promociji bosanskohercegovačke kulture, umjetnosti i nauke.

Direktor Bošnjačkog instituta Faris Gavrankapetanović naveo je na konferenciji za medije da je tokom ove godine zbog situacije prouzrokovane koronavirisom došlo do umanjenja intenziteta rada i Bošnjačkog instituta u odnosu na ranije godine. No, od polovine septembra ponovo počinje otvaranje te institucije prema javnosti, kroz izložbe i druge aktivnosti.

Gavrankapetanović je istakao da se naredne godine obilježavaju tri značajna dauma. Riječ je o 100 godina od rođenja Adila Zulfikarpašića, 20 godina postojanja Bošnjačkog instituta u Sarajevu odnosno 33 godine od njegovog fomiranja u Cirihu te 80 godine od Muslimanske rezolucije 1941. kada su muslimani potpisima u bh. gradovima tražili zaštitu svojih sugrađana Srba, Jevreja i ostalih koji su bili progonjeni od ustaške vlasti. Rezolucije su između ostalih izdate u Sarajevu, Prijedoru, Mostaru, Banjoj Luci, Bijeljini i Tuzli.

Voditeljica bibliotečke, arhivske i muzejske djelatnosti Bošnjačkog instituta Narcisa Puljek-Bubrić istajila je da je Institut bez obzira na epidemiološku situaciju uspio realizovati neke značajne projekte.

- U ovoj smo godini uspjeli realizovati kapitalni projekat Monografiju Behudina Selmanovića Selmana  koja je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada - kazala je.

Također je objavljen i zbornik radova posvećen Selmanoviću sa održanog skupa 2015. godine.

Kad je riječ o aktivnosti Arhiva i biblioteke, intezivno radi na vodiču kroz Arhiv Bošnjačkog instituta koji će biti promoviran početkom naredne godione.

Na press konferenciji su predstavljene i ovogodišnje dobitnice godišnje stipendije "Adil Zulfikarpašić", Amela Balić i Elma Hušić, studentice Islamskog pedagoškog Fakulteta Univerziteta u Bihaću.

Pogledajte https://fena.ba/video/5206

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1F4oGcPFVyZXMgyTlED6agLzIkiV_Zykl?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije