Bosna i Hercegovina     | 22.12.2020. 13:38 |

Špago: Uspješno ćemo financijski završiti i ovu godinu u HNŽ-u (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 22. prosinca (FENA) - Nacrt proračuna Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) za 2021. godinu iznosi oko 236 milijuna maraka, što je za 16 milijuna maraka manje u odnosu na drugi rebalans proračuna HNŽ-a za 2020. godinu, kojeg ćemo, među ostalim, razmatrati na današnjoj sjednici županijske Skupštine, kazao je u utorak predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

- Ono što je bitno naglasiti je da se u tom smanjenju neće ići na štetu zaposlenika u školama, zdravstvenim ustanovama, policiji i svih drugih korisnika Proračuna, neće se ići na štetu poticaja gospodarstvu, poljoprivredi, ugostiteljstvu nego su to uštede na stavkama u vezi sitnog inventara, materijalnih troškova i svega drugog što je vezano za taj dio - istaknuo je Špago.

Naveo je kako je prijedlog županijske Vlade za Prijedlog izmjena i dopuna proračuna HNŽ-a za 2020. godinu (II) u iznosu od 252.988.145 maraka, što je za oko tri milijuna maraka više u odnosu na prvi rebalans ove godine.

- Oko 600 tisuća maraka dodatnih sredstava odnosi se za pripravnike koji su bili angažirani, oko milijun maraka za dodatno stipendiranje studenata, oko 300 tisuća maraka više u odnosu na prvi rebalans proračuna za implementaciju Zakona o zaštiti porodica te druga određena preraspodjela sredstava unutar proračuna. Nadam se kako ćemo ovu 2020. godinu, uz sredstva koja smo dobili s viših nivoa vlasti, uspješno i financijski okončati te izvršiti sve obaveze nakon usvajanja ovog rebalansa - istaknuo je Špago.

Ako se usvoji Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2020. godinu, Špago navodi kako će on biti povećan za tri milijuna maraka.

- Također, Financijski plan Službe za zapošljavanje HNŽ-a za 2020. godinu Prijedlogom je povećan za oko 5,7 milijuna maraka i uglavnom se odnosi na povećanje tekućih grantova vezano za zapošljavanje raznih kategorija koje se nalaze na evidenciji ove službe - kazao je Špago.

Ministar financija u Vladi HNŽ-a Adnan Faladžić kazao je kako je "godina takva da se moraju odrediti prioriteti".

- Kao što već znate, dokument Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ-a za 2020. godinu je u okvirnom iznosu od 252 milijuna maraka i mislim da je rashodovna pozicija prilično dobro raspoređena i da proračunski korisnici imaju na raspolaganju dovoljan iznos sredstava za trošenje, ali godina je takva da se jednostavno moraju odrediti prioriteti. Mora se definirati što je zakonska obaveza, što se mora izmiriti i što je nužno da građani HNŽ-a dobiju u ovoj godini, a što je ipak malo manje bitno da se prenese u narednu i možda tada realizira u malo boljim financijskim uvjetima - kazao je Faladžić.

Istaknuo je kako prihodi nisu na nivou na kojem su bili 2019. godine.

- Očito je da će se taj niži nivo prihoda sigurno nastaviti u 2021. godini i mi smo na bazi toga morali praviti projekcije prihoda za narednu godinu. Tu smo možda otvorili prostor da će se u drugoj polovini godine ova financijska situacija malo poboljšati, tako da smo možda jednim dijelom slobodnije planirali, ali smo u osnovi bili jako oprezni kod pravljenja ovog dokumenta - naveo je Faladžić.

Stanje u kasi je, kako kaže županijski ministar financija, stabilno kroz cijelu godinu.

- Mi cijelu godinu držimo zaista stabilno financijsko stanje, mislim da ni jedan proračunski korisnik nije uopće osjetio da se nalazimo u nekom vremenu krize. Mislim da smo jako dobrim i kvalitetnim upravljanjem novčanim tokovima kroz naše mjesečne i kvartalne operativne planove, kroz neku dinamiku donošenja odluka Vlade o utrošku ovih sredstava, sve to jako dobro rasporedili i do danas nismo imali niti jedan problem oko izvršenja bilo koje proračunske pozicije, a siguran sam da će tako ostati do kraja godine - istaknuo je Faladžić.

Ovom prilikom ministar Faladžić apelirao je prema Vladi i ministrima da se odrede prioriteti plaćanja u ovoj, kako bi se i u 2021. godinu ušlo s određenim rezervama, te kako bi ona, po njegovim riječima, bila stabilna kao što je to bila i 2020. godina.

Na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine HNŽ-a također je i Izvješće o radu Vlade HNŽ-a za 2019. godinu, Izvješće o Izvršenju Proračuna HNŽ-a za 2019. godinu te Izvješće o Izvršenju "Tekuće pričuve" županijskog Proračuna za 2019. godinu.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5205

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ICjGIRpQh7jiK4ecw3n7qimfgEX57ytK?usp=sharing

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo