Bosna i Hercegovina     | 22.12.2020. 13:09 |

Nastavlja se generalni štrajk zdravstvenih djelatnika HNŽ-a

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 22. prosinca (FENA) - Općinski sud u Mostaru utorak je ukinuo privremenu mjeru zabrane provođenja i organiziranja štrajka Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) te će zdravstveni djelatnici u toj županiji, kako su najavili, u četvrtak nastaviti s generalnim štrajkom.

- S ponosom i dostojanstveno objavljujemo veliku pobjedu zdravstvenih radnika širom HNŽ-a. Jutros je Općinski sud Mostar donio rješenje kojim se stavlja van snage privremena mjera zabrane provođenja i organiziranja štrajka Reprezentativnom sindikatu SKB-a Mostar u svim zdravstvenim ustanova širom te županije - kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković.

Dodao je kako će generalni štrajk zdravstvenih djelatnika započeti u četvrtak, 24. prosinca.

 - Mi ćemo već u četvrtak ponovo započeti generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama na osnovu sporazuma koji smo već ranije potpisali s našim poslodavcima- istaknuo je Vuković.

Ponašanje Vlade HNŽ-a i resornog ministra zdravstva ocijenio je sramotnim.

- Sram da bude Vladu HNŽ-a, resornog ministra zdravstva i ostalih koji su nas doveli do toga i izveli pred sud da na taj način budemo poniženi i da naš štrajk pokušaju proglasiti nezakonitim- naglasio je Vuković.

Poručio je kako od Vlade HNŽ-a i resornog ministarstva zdravstva očekuju da ih što prije pozovu kako bi dogovorili i potpisali kolektivni ugovor "na zadovoljstvo svih njihovih članova".

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić kazao je kako su vjerovali u sudstvo i pravednost te kako je ovo pravna pobjeda sindikata.

- Od samog početka vjerovali smo u naše sudstvo, vjerovali smo u našu pravednost, da je sve ono što radimo sukladno zakonu, a to smo danas i dokazali. Ovo je pravna pobjeda sindikata- poručio je Anić.

Istaknuo je kako će, unatoč štrajku koji počinje u četvrtak, svi oni koji su u bolnici imati punu zdravstvenu njegu te da ni u kojem trenutku neće osjetiti štrajk, dodajući kako kolaps očekuju u ambulantama.

- Nažalost, primorani smo ponovno stupiti u generalni štrajk kako bi se izborili za svoja prava. Svi pacijenti koji leže na odjelima, bilo to u 'covid bolnici' ili nekom drugom odjelu bolnice, bit će zbrinuti i imat će punu medicinsku skrb. Kolaps će, kao i ranije, nastati posebno u ambulantama. Vlada HNŽ-a može u svakom trenutku obustaviti štrajk tako što pozove sindikat na razgovor i potpiše kolektivni ugovor- poručio je Anić.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'