Bosna i Hercegovina     | 22.12.2020. 11:31 |

Vijeće za štampu objavilo analizu kampanje 'STOP! Govor mržnje' u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) - Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, danas je objavilo analizu kampanje pod nazivom "STOP! Govor mržnje". Analiza ukazuje da je, iako još prisutan u medijskoj sferi, govor mržnje reduciran u usporedbi sa prethodnim analizama koje su se fokusirale na iste internet portale tokom prethodnih izbornih ciklusa.

Kampanja je pokrenuta 16. oktobra 2020. godine sa ciljem da se identifikuje i reaguje na govor mržnje sadržan u online komentarima tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine. Od 16. oktobra do 30. novembra praćeni su i analizirani komentari korisnika 14 internet portala u BiH, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

- Vijeće za štampu u BiH i druge nadležne institucije su pomogle u upoznavanju javnosti s mogućim zakonskim posljedicama govora mržnje. (Ne)kultura dijaloga javnih, državnih i političkih dužnosnika, kao i diskurs koji promoviraju uvelike utječe na kreiranje javnog mnijenja, odnosno na reakcije čitatelja koji koriste on-line prostor kao medij putem kojeg će kanalizirati frustracije. Nužno je pozvati na odgovornost iste, budući da nerijetko zanemare kako sloboda govora nije niti može biti alibi za govor mržnje - rekao je analitičar i autor analize Darko Marić. 

Šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec, je rekla da joj je drago jer se može vidjeti da se, kako se čini, smanjila upotreba uvredljivog ili ponižavajućeg jezika koji poziva na podjele tokom ove predizborne kampanje.

- Ne možemo još biti sigurni da li će se ovaj pad održati u budućnosti, ali nas ovi rezultati mogu motivirati da ujedinimo naše napore i da se borimo protiv širenja stavova koji mogu podsticati na netrpeljivost ili izazivati sukobe u lokalnim zajednicama - istaknula je. 

Vijeće za štampu u BiH, u saradnji sa urednicima i novinarima, već deset godina se bori protiv govora mržnje u online prostoru, trudeći se istovremeno zaštititi slobodu izražavanja te ukazati na njene zloupotrebe.

- Mediji koji drže do kredibiliteta svjesni su opasnosti koje sa sobom nosi širenje mržnje u komentarima i zakonski je kažnjivo te iznalaze načine za njihovo uklanjanje i reagiraju na sugestije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini. Upravo ovakvi ohrabrujući rezultati motiv su za nastavak kontinuiranog rada na smanjenju govora mržnje u online prostoru i otvaranje većeg prostora za argumentirani dijalog učesnika u online komunikaciji - rekla je izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Dženana Burek.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo