Svijet     | 22.12.2020. 10:35 |

Britanija u izolaciji, nastoji ukinuti francusku zabranu prijevoza roba

FENA Internet

LONDON / DOVER, 22. decembra (FENA) - Ujedinjeno Kraljevstvo  je u utorak u izolaciji nakon što je veći dio svijeta prekinuo putničke veze zbog vrlo zaraznog novog soja koronavirusa, dovodeći jednu od najvažnijih evropskih trgovačkih ruta samo nekoliko dana prije Brexita na rub litice.

Uz redove kamiona koji su se nasukali u nepreglednim kolonama u Engleskoj i prazne police supermarketa samo nekoliko dana prije Božića, britanski premijer Boris Johnson nastoji da francuski predsjednik Emmanuel Macron ukine zabranu transporta iz Britanije.

Johnson i njegovi savjetnici rekli su da se mutirana varijanta novog koronavirusa, koja bi mogla biti i do 70 posto prenosivija, brzo širi, ali da je identificirana jer su britanski naučnici bili tako efikasni u genomskom nadzoru.

BBC je citirao francuskog ministra za Evropu Clémenta Beaunea koji je rekao da će Britanija i Francuska do srijede objaviti dogovor o ponovnom pokretanju transporta roba. Jedna od mogućnosti je izvođenje testiranja za vozače kamiona.

"Neprestano razgovaramo s kolegama u Francuskoj o nizu pitanja i taj je posao u toku u posljednja 24 sata i nastavit ćemo danas", rekao je za Sky News ministar unutarnjih poslova Priti Patel, prenosi Reuters.

Upitan hoće li biti dogovora u utorak, Patel je rekao: "Radimo na postizanju rješenja. U obostranom je interesu osigurati protok. "

Johnson je u ponedjeljak razgovarao s Macronom o ukidanju zabrane prijevoza roba.

Otkriće novog soja, samo nekoliko mjeseci prije nego što se očekuje da će vakcina biti široko dostupna, unijelo  je novi val panike u pandemiji koja je ubila oko 1,7 miliona ljudi širom svijeta i više od 67.000 u Britaniji.

Zemlje diljem svijeta zatvorile su granice s Britanijom od vikenda, kada je Johnson otkazao božićne planove milionima Britanaca zbog novog soja virusa, iako je rekao da nema dokaza da je smrtonosniji ili da je prouzrokovao ozbiljniju bolest.

Obnovljena kriza dovela je do toga da su Britanci panično kupovali  i ispraznili police u supermarketima.

Nasukani vozači kamiona u blizini luke Dover rekli su da se samo žele vratiti kući na vrijeme za Božić. Većina je prespavala noći u svojim kamionima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo