Bosna i Hercegovina     | 21.12.2020. 17:22 |

'Mozaik' - Dodijeljene nagrade 'Dobro' za filantropiju u 2020. godini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Fondacija Mozaik objavila je dobitnike ovogodišnje nagrade 'Dobro' za filantropiju, prema odluci nezavisne komisije.

U kategoriji individualna filantropija, filantropkinja ili filantrop od 17 do 35 godina nagradu je dobio mladi aktivista Nihad Suljić iz Tuzle za volontersko zalaganje i podršku izbjeglicama i migrantima u tom gradu. 

U kategoriji individualna filantropija, filantropkinja ili filantrop stariji od 35 godina nagrada je dodijeljena posthumno Goranu Bubalu za dugogodišnji doprinos i razvoj filantropije u Bosni i Hercegovini.

U kategoriji korporativna filantropija, male kompanije za najbolju je proglašena Kompanija INT BH d.o.o. za osnivanje Fondacije Muharem Berbić, koja dodjeljuje finansijsku podršku udruženjima u zajednici, stipendira učenike i studente, pruža direktnu pomoć djeci i mladima bez roditeljskog staranja, djeci i mladima s invaliditetom te socijalno ugroženim porodicama.

Kompanija R&S d.o.o dobila je nagradu u kategoriji korporativna filantropija, srednje kompanije. Ta kompanija podržala je, u 2019. i 2020. godini, 29 udruženja i sportskih klubova te dodijelila 13 stipendija u okviru programa "Stipendije za sretno djetinjstvo".

Među velikim kompanijama, nagradu za korporativnu filantropiju dobila je Kompanija BH Telecom d.d., za kontinuirano pružanje podrške brojnim projektima u zajednici. BH Telecom je donirao 2.000.000 KM u ovoj godini za filantropske aktivnosti, širom Bosne i Hercegovine.

Ove godine prvi put je dodijeljena nagrada ‘Dobro’ za filantropiju pripadnicama iseljeništva (dijaspore) iz Bosne i Hercegovine. Komisija je nagradu dodijelila Mahiri i Semiru Tanoviću, bračnom paru porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji godinama podržavaju brojne filantropske aktivnosti u BiH iz Sjedinjenih Američkih Država.

Specijalnu nagradu za životno djelo Komisija je dodijelila Magdaleni Schildknecht za dugogodišnji filantropski doprinos djeci i mladima u BiH, kroz Udruženje za prevenciju ‘Narko-ne, Program „Stariji brat, starija sestra“, Fond za stipendiranje studenata HKO Kruh sv. Ante „Kap dobrote“ i druge filantropske inicijative u zajednici.

Specijalnu nagradu za inovativan pristup filantropiji Komisija je dodijelila Kompaniji dm drogerie markt d.o.o., za pokretanje inovativnih filantropskih inicijativa u BiH kao što su „ZAJEDNO za bolje sutra“, projekt #poduzetneZAJEDNO, „Ekološka inicijativa {ZAJEDNO} za bolje sutra“, doprinos prevenciji malignih oboljenja na koži te brojne druge inicijative koje afirmiraju i potiču razvoj filantropije u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnja dodjela nagrada ‘Dobro’ za filantropiju je organizirana u okviru projekta  ‘Sign up for impact’ u partnerstvu sa SIGN mrežom i uz finansijsku podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju, saopćeno je iz Fondacije Mozaik.

Proglašenje je održano virtuelno, u Zajednici za aktivizam i preduzetništvo lonac.pro. 

Izvršna direktorica Fondacije ‘Mozaik’ Vesna Bajšanski-Agić rekla je na virtuelnom proglašenju da ta fondacija vjeruje da je filantropija okosnica lokalnog razvoja.

- Svaki put kad neka kompanija ili pojedinac da nešto za razvoj ili pomoć u svojoj zajednici sklope se posebni mozaici solidarnosti, ali i odgovornosti na kojima počiva razvoj zajednice - dodala je.

Na ovogodišnji poziv za nominacije za nagradu pristiglo je ukupno 196 prijava, od kojih je 169 bilo u skladu s tehničkim kriterijima nagrade. Nakon procesa prihvatanja nominacija, u izbor Komisije ušle su ukupno 63 nominacije u tri osnovne kategorije i tri potkategorije nagrade.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom