Svijet     | 21.12.2020. 15:15 |

Papa obećao uposlenicima Vatikana da niko neće ostati bez posla zbog pandemije

FENA Internet

 

 

VATIKAN, 21. decembra (FENA) - Papa Franjo u ponedjeljak je obećao uposlenicima Vatikana da niko od njih neće ostati bez posla zbog pandemije koronavirusa koja je teško ugrozila vatikanske finansije.

- Vi ste najbitniji ovdje. Niko ne smije biti izostavljen, niko neće izgubiti posao - poručio je Franjo uposlenicima i njihovoj djeci na specijalnoj audijenciji kako bi razmijenili božićne čestitke.

Pandemija je izazvala haos u vatikanskim finansijam, prisiljavajući ga da koristi rezervne fondove i provede neke od najoštrijih mjera smanjenja troškova u sićušnom gradu državi.

- Niko ne bi trebao patiti od zlih posljedica ove pandemije. Moramo raditi više kako bismo riješili taj problem, što nije jednostavno. Nema čarobnog štapića. Moramo napredovati kao zajednička porodica - izjavio je Franjo.

Uposlenici rade u svim vatikanskim administrativnim službama, i također kao vrtlari, vatrogasci, policajci, radnici na održavanju i u svjetski čuvenim vatikanskim muzejima.

Pandemija je drastično usporila priliv sredstava iz vatikanskih muzeja, koji su primili oko sedam miliona posjetilaca prošle godine i najpouzdaniji su izvor gotovine gradu državi.

Muzeji, koji stvore oko 100 miliona dolara prihoda godišnje, bili su zatvoreni na tri mjeseca tokom proljeća u prvom valu pandemije, i ponovo su otvoreni za limitirani broj posjetilaca tokom ljeta kada je drugi val pandemije zahvatio Italiju.

U ovoj su godini vodeći upravitelji Vatikana naredili zamrzavanje unapređenja i zapošljavanja i uveli su zabranu plaćanja za prekovremeni rad, putovanja i velike skupove, u naporu da smanje troškove, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'