Svijet     | 21.12.2020. 14:36 |

Novaković-Bursać na video-sjednici Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo PSVE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Snježana Novaković – Bursać učestvovala je danas na video – sjednici Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj PSVE.

Izvjestiteljka Jennifer De Temmerman prezentovala je Nacrt rezolucije pod nazivom "Covid-19 vakcina: etička, pravna i praktična razmatranja" nakon čega je uslijedila diskusija članova Komiteta o navedenim aspektima gorućeg globalnog izazova i predloženim amandmanima. Nakon rasprave i izjašnjavanja o amandmanima usvojen je Nacrt rezolucije i upućen u dalju proceduru, saopćeno je iz Parlamentarne skupšTine BiH.

Ključni aspekti Nacrta rezolucije govore o tome da države članice trebaju ubrzati napore na jačanju zdravstvenih sistema i da je od najveće važnosti obezbjeđenje jednakog pristupa vakcinama unutar država kako bi cijeli proces bio efikasan. Covid- 19 vakcine, navodi se u Nacrtu rezolucije, moraju biti dostupne stanovništvu bez obzira na spol, rasu, religiju, pravni ili socijalno-ekonomski status, platežnu sposobnost, lokaciju i druge faktore koji često doprinose nejednakosti u populaciji, odnosno da države moraju preduzeti proaktivne mjere kako bi vakcina bila dostupna i takozvanim marginalizovanim grupama građana.

Transparentna komunikacija o vakcinaciji je veoma važna da bi se omogućila realna vizija o vremenu koje će trebati da se životi građana vrate u “normalu”, kaže se u Nacrtu rezolucije i potcrtava da su potrebni kontinuirani napori kako bi se nastavilo sa mjerama za zaustavljanje širenja virusa, čak i nakon što je vakcinacija započeta. Naglašeno je da sama vakcina neće u potpunosti riješiti problem suzbijanja širenja Covid-19 virusa, iako ona predstavlja vitalni alat, te dodaje da je neophodno nastaviti sa nefarmakološkim mjerama kao što su održavanje fizičke distance, upotreba zaštitnih maski za lice i često pranje ruku kako bismo zaustavili širenje virusa, spasili živote, obnovili ekonomiju i smanjili opterećenje zdravstvenih sistema.

Diskusija članova Komiteta otvorila je i pitanje obavezne vakcinacije, koje je obrađeno i u izvještaju u kom se navodi da se ne preporučuje uvođenje obavezne vakcinacije protiv Covid-19, te da bi takva obaveza mogla biti potencijalno kontraproduktivna. S tim u vezi, članovi Komiteta naglasili su da bi države članice trebale razviti strategije za izgradnju povjerenja u vakcine transparentnom komunikacijom i drugim demokratskim mjerama.

Na sjednici su predstavljeni i uvodni memorandumi za izvještaje u vezi sa pandemijom virusa Covid - 19, o prevladavanju socijalno-ekonomske krize izazavane pandemijom, kao i o uticaju Covid-19 na dječija prava.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana