Ekonomija     | 21.12.2020. 13:41 |

Nenadić i Naessl analizirali projekte u KS , evidentan napredak

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21, decembra (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić danas je održao online sastanak sa šeficom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuelom Naessl.

Sastanak je održan na inicijativu premijera Nenadića, a prisustvovali su mu ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić, ministar saobraćaja Adi Kalem, predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova Sanja Petrović, te Josip Polić i Alen Dizdarević, uime EBRD-a, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Tokom sastanka sudionici su analizirali tekuće projekte, prvenstveno preduzeća "Vodovod i kanalizacija" u iznosu od 25 miliona eura, koji je podijeljen u tri tranše. Prva je tenderisana i ugovorena, a implementacija bi trebala biti završena do kraja 2021. godine. Kako je najavio premijer Nenadić, ispunjen je glavni uvjet i za drugu tranšu.

Ovaj projekt obuhvata rekonstrukciju sistema vodosnabdijevanja s ciljem smanjenja gubitaka i troškova poslovanja.  

- Drugi zajednički projekt je Sarajevo – gradske ceste, koji podrazumijeva izgradnju tunela Kobilja Glava i spoja sa postojećom magistralnom cestom na vogošćanskoj strani, te izgradnju dijela Devete transverzale, kao i pripadajući nadzor nad izvođenjem radova - naveo je premijer Nenadić.

Dodao je kako je ovaj projekt, čija je vrijednost 30 miliona eura, u "odmakloj" fazi i kao što je Vlada Kantona Sarajevo više puta o tome izvještavala, krajem narednog mjeseca bit će raspisan Javni poziv kako bi se krajem marta mogao uvesti izvođač radova.

Projekt Javni prijevoz u vrijednosti od 15 miliona eura namijenjen je za nabavku 25 novih trolejbusa, te je, kada je riječ o ovome projektu, napravljen veliki progres. Tender je završen, a kreditna sredstva su operativna.

- Paralelno s ovim, obaveza Kantona je bila izvršiti prestrukturisanje GRAS-a, na čemu se trenutno radi - istakao je premijer.

Četvrti projekt koji Vlada KS radi zajedno s EBRD-om u iznosu od 20 miliona eura je Javni prijevoz - dio dva, koji ima za cilj remont tramvajske pruge Ilidža – Marijin Dvor. U toku je evaluacija pristiglih ponuda.

Projekt u iznosu od deset miliona eura odnosi se na javni prijevoz, što uključuje nabavku 15 novih tramvaja, za koji je kredit potpisan i ratificiran, ali još nije operativan.

Energetska efikasnost u javnim zgradama, ukupne vrijednosti osam miliona eura kredita i dva miliona eura granta, podrazumijeva sanaciju 40 javnih zgrada s ciljem povećanja energetske efikasnosti, te prelaska na zagrijavanje ekološki prihvatljivim energentima. Podugovori još nisu potpisani, jer nije usaglašen okolinski i socijalni plan, koji je dio projektnog ugovora.

Potpisan je ugovor za energetski audit i izradu glavnih projekata.

I na kraju je Studija urbane regeneracije Kantona Sarajevo u vrijednosti 500.000 eura, kako bi se pomoglo Kantonu da regenerišu dvije lokacije u gradu, i to Željezničku stanicu i Remizu, te da se privuče i privatni kapital za ovu namjenu.

Ova dva projekta, ukupne vrijednosti  108 miliona eura, su u toku i aktivnosti će biti nastavljene u narednom periodu, rečeno je tokom online sastanka.

Nenadić je zahvalio šefici ureda EBRD-a na odličnoj saradnji a posebno što, po riječima premijera Nenadića, oni svojim kreditnim sredstvima prate Kanton Sarajevo u realizaciji njegovih ciljeva, naročito u oblasti komunalne privrede, javnog saobraćaja i infrastrukture.

Naessl je zahvalila Nenadiću i ministrima u Vladi na odličnoj saradnji koju su imali, te pohvalila napredak koji je ostvaren na realizaciji zajedničkih projekata.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo