Ekonomija     | 21.12.2020. 12:07 |

Privredna komora FBiH čestitala Dan rudara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Privredna komora FBiH uputila je čestitku povodom Dana rudara radnicima i inžinjerima u podzemnoj i površinskoj eksploataciji, izgradnji tunela i onima koji su vezani za rudarstvo i cijene rudarski rad, uz želju da uz ostvareni uspjeh dobiju i zasluženo poštovanje.

Istaknuto je da Bosna i Hercegovina vijekovima baštini rudarenje a posebno tokom proteklih stotinu i više godina, kada je bavljenje eksploatacijom mineralnih sirovina doživjelo značajan progres.

Nosici razvoja rudarstva bili su rudari koji su tokom dužeg perioda prvenstveno teškim fizičkim radom postizali zavidne rezultate, čije su brojke privlačile i pažnju svijeta, a mnogo puta su svjetsku pažnju dostigle i nemile vijesti o stradanju rudara u jamskim revirima.

Rudarsku historiju kreirale su desetine hiljada rudara tokom radnog vijeka, a više stotina je i život utkalo u rudarsku tradiciju ovdašnjih krajeva. 

Navedeno je da su rudari tokom dugotrajnog rada u prošlosti sudbinu i napore posla dijelili s kolegama rudarskim inžinjerima koji se, u saradnji sa stručnjacima drugih oblasti, bore da posrnuli rudarski sektor oslone na stabilne noge.

Također, naglašeno je da se godinama o rudarima i rudarstvu se priča i obećava, a opći zaključak i ponavljana priča je potreba za ulaganjima u proizvodnju i sigurnost, pa još u skorije vrijeme više se govori kako je potrebno manje rudara nego što ih je uposleno.

Iako se nameću pitanja o štetnosti rudnika, sagorijevanju uglja, teškim uslovima rada i opasnostima, tvrde da treba imati u vidu da je ugljarstvo jedan od stubova na kojem se bazira ono što je ostalo od privrede BiH.

Svjesni neminovne činjenice o zaokretu u izvorima za dobivanje energije na globalnom planu, kao i već otkopanim najvrednijim ležištima na pojedinim područjima, potcrtano je da treba tražiti nova rješenja za rudarsku struku.

U okviru Inžinjerske komore FBiH formirana je Matična sekcija inžinjera rudarske struke kao nezavisno, dobrovoljno, nevladino, neprofitno, stručno-naučno, profesionalno udruženje koje okuplja inžinjere rudarstva.

- Želimo biti spona između vlasti i rudarske struke, a procesi koje se tiču sudbina rudara i rudarskih preduzeća ne treba da budu bez aktivnosti rudarskih stručnjaka. Inžinjeri sekcije će dati doprinos kreiranju novih zakonskih rješenja, podzakonskih akata, te će uz povećanje stručnog znanja biti uključeni u važne procese u razvoju rudarstva i energetike. Time će biti poboljšan status i ugled u struci i zajednici svih rudara - saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo