Stranačke aktivnosti     | 21.12.2020. 10:15 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Govedarica pisao direktoru RTRS-a: Zašto RTRS ćuti o Dodikovim aferama o kojima bruji cijeli svijet?

Gospodine Brankoviću,

možda ćemo se i složiti da su veoma opravdane riječi velikog srpskog pjesnika Matije Bećkovića kada kaže: „Postali smo kao luda djeca, svak nam može biti i otac i vođa“.
U skladu sa nekim učtivim i pristojnim normama, trebao bih na samom početku da Vam se obratim izražavajući, kao prvom čovjeku Javnog servisa Republike Srpske uvažavanje i poštovanje.

Naravno tako bi trebalo da bude ali isto tako, gospodine Brankoviću, i Vi bi kao neko ko obavlja dužnost direktora RTRS-a i ima značajan uticaj na uređivačku politiku, trebali da objektivno i nepristrasno a iznad svega profesionalno radite posao za koji vas plaćaju građani Republike Srpske. Ali to se u mnogim slučajevima, kada nije interes aktuelne vlasti koja je proteklih petnaest godina oličena u jednoj političkoj partiji i jednom čovjeku, nije vidjelo. Zbog toga ni Vi ni Vaši prethodnici ne možete sebi dati za pravo da se ljutite kada vam se prišije ružan epitet da ste bili i ostali režimska i poslušna televizija koja nikada nije imala hrabrosti da politici Milorada Dodika kaže makar nekada, jedno stidljivo i malo NE. Vjerujte puno bi značilo za instituciju na čijem čelu sjedite. Za demokratizaciju društveno-političkih odnosa, svakako.

Nemojte zamjeriti što ću biti direktan, način na koji se ova vlast a i institucija koju predstavljate ponaša, neodoljivo podsjeća na metode kominterne u kojima ste Vi, koji vodite Radio-televiziju Republike Srpske saučesnici režima.

Prinuđen sam da vam ovo sve kažem, jer se ne mogu oteti utisku da je RTRS ostao nijem po pitanju vijesti koja je obišla skoro pa cijeli svijet, u kojoj je glavni junak srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Ali ne zbog toga što je ugostio ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, sa kojim je postigao nešto epohalno već zato što mu je poklonio ukradenu relikviju koja je stara tri vijeka. Da bi po Vašu uređivačku politiku, stvar bila gora, naš Javni servis je ekskluzivno prenio vijest kako je gospodin Dodik šefu ruske diplomatije poklonio ikonu staru tri stotine godina ali u momentu kada vam nije bilo poznato da ikona predstavlja otuđeno kulturno - istorijsko blago države Ukrajine.

Vi, gospodine Brankoviću, zahvaljujući podaništvu i servilnošću prema aktuelnoj vlasti, niste u stanju da objavite vijest da je gospodinu Lavrovu poklonjena ukradena ikona te da će šef ruske diplomatije vratiti poklon putem Interpola a sve evropske medijske kuće tu vijest uredno prenose unazad nekoliko dana.

Pored svega, žao mi je što je gospodin Lavrov doživio neprijatnosti koje su mu priuštili članovi Predsjedništva, svi na svoj način. Ružno iskustvo po njega ali nadam se da mu je jedno jasno. Ako su njemu ovo sve uspjeli da priušte za manje od 24 sata, kako li je narodu sa njima živjeti svaki dan.

Pokušavam da zamislim da je neko od lidera opozicije ili recimo srpski član Predsjedništva u prošlom mandatu napravio takav skandal, da li bi RTRS ćutao ili bi likovao u svojim informativnim emisijama? Ne isključujem i razne specijal emisije gdje bi se kao na traci redali mnogi znani i neznani, pozvani i nepozvani koji bi govorili na tu temu? Vašoj režimskoj sreći ne bi bilo kraja, gospodine direktore.

Pozivam Vas da javnosti objasnite zašto RTRS ćuti o ovom skandalu koji nam je kao narodu priuštio gospodin Dodik i samim tim, nažalost napravio veliku štetu i kolektivnu sramotu. Zamolio bih Vas, ako imate imalo dostojanstva, da nam svima u Republici Srpskoj, kažete ko Vam je naredio da ignorišete najnoviju aferu Milorada Dodika?
Ili možda niste o svemu obaviješteni? Ali ako je tako, opet morate da se za trenutak zastidite a potom da smijenite odgovorne na RTRS-u.

Gospodine Brankoviću, ako ništa ne preduzmete po pitanju odgovornosti za propuste koji su napravljeni po ovom pitanju onda će nam biti jasno da ste Vi najodgovornija ličnost koja je imala namjeru da spriječi na RTRS-u pravljenje štete vlastodršcima, te ste najdirektnije ugrozili načela profesionalnosti, objektivnosti i nezavisnosti na čemu počivaju svi slobodni mediji današnjice. U tom slučaju, treba smijeniti Vas sa pozicije v.d. direktora RTRS-a.

Svakako, to bi bio zadatak Upravnog odbora koji je za tako nešto ima ovlaštenja.
U suprotnom, trebalo bi postaviti pitanje i njihove odgovornosti.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo