Regija     | 20.12.2020. 15:50 |

Prve doze cjepiva protiv covid-19 u Hrvatsku dolaze u subotu

FENA Mladenka Krilic

ZAGREB, 20. prosinca (FENA) - Ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Siniša Tomić nedjelju je najavio da će prve doze cjepiva protiv covid-19 u Hrvatsku stići u subotu, 26. prosinca, a potom će se sljedeća tri dana provesti i prva cijepljenja.

 Europska agencija za lijekova (EMA) odnosno njezino Povjerenstvo za humane lijekove, u ponedjeljak će odlučivati o odobrenju prvog cjepiva protiv covida-19 u Europskoj uniji - cjepiva koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech.

Dolazak tog cjepiva u Hrvatsku predviđen je 26. prosinca, a potom trodnevna kampanja cijepljenja, kao i u drugim članicama EU - 27., 28. i 29. prosinca. Za plan cijepljenje nadležan je HZJZ, prenosi Hina.

"Prve doze bit će u inicijalnim količinama i onda će dolaziti nove doze", rekao je u izjavi novinarima Tomić nakon što je u nedjelju videovezom održan redoviti sastanak hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima Stožera civilne zaštite, HZJZ-a i HALMED-a.

Objasnio je da nakon EMA-inog odobrenja slijedi odobrenje Europske komisije koje će vrijediti za sve države članice EU, pa tako i Hrvatsku, a nakon odobrenja EK bit će objavljene i sve detaljne informacije o lijeku.

 Najprije će biti objavljene na engleskom jeziku, a u srijedu se očekuje i na jezicima svih članica EU. Sadržavat će upute za pacijenta, sažetak opisa sastava lijeka za zdravstvene radnike te završno izviješće o ocjeni lijeka, rekao je Tomić.

"To će biti dostupno i u bazi lijekova kao i na linku EK i sadržavat će sve podatke, sve spoznaje, uključujući sve nuspojave, kontraindikacije, indikacije i sve što, uobičajeno, prati svaki lijek", rekao je te pojasnio da se iz tih informacija onda "derivira uputa o lijeku, koja je pisana jezikom prilagođenim pacijentu i sadržavat će sve nužne upute".

U informacijama o proizvodu bit će navedene sve dosad zabilježene nuspojave odnosno tko ga eventualno, zbog njih, neće smjeti primiti.

Nakon početka primjene cjepiva za zaprimanje prijava o eventualnim nuspojavama u Hrvatskoj će biti zaduženi HALMED i HZJZ.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana