Regija     | 18.12.2020. 21:08 |

Slovenski vojnik u mirovnoj operaciji na Kosovu koronavirus prenio na kolege

FENA Agencije

LJUBLJANA, 18. prosinca (FENA) - Jedanaest pripadnika slovenske vojske iz mirovne operacije na Kosovu zaraženo je koronavirusom, a još 36 je u karanteni zbog kontakta sa zaraženima, objavila je u petak Slovenska televizija.

Riječ je o kontingentu koji je svoj polugodišnji turnus počeo nedavno.

Predstavnik vojske Boštjan Baš rekao je da se radilo o spletu nesretnih okolnosti jer vojska inače ima strogo propisane protokole, pa se vojnicima koji se upućuju u misije u inozemstvo prethodno određuje izolacija, a uz to se i testiraju na koronavirus prije izolacije i pred polazak na put.

Virus se prenio na ostale s jednog asimptomatski oboljelog vojnika s blagim simptomima kod kojega je testom potvrđena zaraza, ali je nakon toga bio bez simptoma, a na Kosovo je unatoč tome upućen jer se računalo da se zarazio još 25. studenoga i da više nije riskantan za prijenos virusa, prenijeli su slovenski mediji.

Kako se potkrala takva pogreška još nije jasno jer u vojsci tvrde da testiranje i odluku o riziku po svojim protokolima donose nadležni liječnici, a ne vojne strukture.

Slovenska televizija, međutim, prenosi neslužbene informacije da se jedna od vojnih liječnica usprotivila slanju vojnika koji je na testiranju bio pozitivan, ali bez simptoma, no da je bila "preglasana" odlukom časnika na višoj hijerarhijskoj liniji odlučivanja, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'