Bosna i Hercegovina     | 18.12.2020. 15:09 |

Koalicija 'Pod lupom': Potrudit ćemo se da se izbori u Mostaru budu pošteni

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 18. prosinca (FENA) - Koalicija "Pod lupom" najavila je da će promatrači te organizacije učiniti sve da nedjeljni izbori za Gradsko vijeće Mostara budu jedni od najpoštenijih i najslobodnijih izbora u Bosni i Hercegovini.

Iznoseći rezultate analize stranačkih aktivnosti direktor Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović kazao je kako su promatrači te organizacije u razdoblju od 5. listopada do 14. prosinca 2020. godine zabilježili 18 izbornih nepravilnosti.

- Nepravilnosti se odnos na preuranjenu kampanju u devet slučajeva, zlouporabu javnih resursa u pet slučajeva te četiri slučaja neprimjerenog govora u javnom prostoru koji može potaknuti vjersku, nacionalnu ili nestrpljivost po drugom osnovu, najčešće po osnovu pripadnosti političkoj opciji - kazao je Jovanović.

U okviru predizbornih nepravilnosti zabilježen je slučaj darivanja djece u dva navrata od strane SNSD-a što može predstavljati zlouporabu djece u političke svrhe.

Također je zabilježeno da su ministri u Vladi Republike Hrvatske u više navrata direktno ili indirektno davali podršku jednom političkom subjektu, odnosno HDZ-u BiH te otvoreno pozivali da građane da daju glas spomenutom političkom subjektu, dok se premijer Federacije BiH u kapacitetu javno imenovane funkcije, a ne stranačke funkcije kako je to i objavljeno na stranici Gradskog odbora SDA Mostar, sastao isključivo s kandidatima Koalicije za Mostar i njihovim kandidatom za gradonačelnika.

Promotivni materijali identični glasačkim listićima

Zaprimljena je i prijava građanke Mostara koja je u svom poštanskom sandučiću pronašla promotivni materijal koji izgleda identično glasačkim listićima koji će se koristi na izborni dan, s porukom kako i za koga glasati. Te materijale dijelila je Koalicija za Mostar.

- Koalicija "Pod lupom" naglašava da ne postoji legalan način da se bilo koji politički subjekt domogne glasačkog listića prije izbornog dana. Posebno je alarmantno ako štampane kopije glasačkih listića cirkuliraju javno i prije izbornog dana jer iste mogu biti zlouporabljeni na sam izborni dan - upozorio je Jovanović.

Koalicija "Pod lupom" napravila je internu analizu "kritičnih biračkih mjesta" u Gradu Mostaru s prethodnih općih izbora 2018. godine.

- Ova analiza ukazuje na određene indikativne anomalije u izbornom procesu kao što je npr. izlaznost veća od 80 posto na biračkom mjestu, kandidati sa 100 posto preferencijalnih glasova na biračkom mjestu i zabilježene nepravilnosti u izvještajima nestranačkih promatrača koalicije "Pod lupom" s prethodnih izbora. Zabrinjava podatak da je čak 41 biračko mjesto u Mostaru, odnosno 27 posto od ukupnog broja redovnih biračkih mjesta, ocijenjeno kao "kritično" zbog navedenih razloga - istaknuo je Jovanović.

Naglasio je kako će Koalicija "Pod lupom" imati promatrače na svim izbornim mjestima u Mostaru, a posebna pažnja bit će usmjerena na spomenuta "kritična biračka mjesta".

Glasanje u uvjetima pandemije

Koordinatorica za javne politike Koalicije "Pod lupom" Jelena Tanasković Mićanović govorila je o izbornom procesu u okolnostima pandemije, podsjetivši da je Središnje izborno povjerenstvo donijelo instrukciju o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u tim uvjetima.

Posebnu pozornost je skrenula na pravo glasa onih koji su pozitivni na koronavirus ili kojima je naložena izolacija, a kojima je omogućeno pravo glasa putem posebno formiranog mobilnog tima ukoliko uz zahtjev koji dostavljaju nadležnoj Gradskoj izbornoj komisiji dostave odgovarajući akt nadležne ustanove ili organa tj. medicinski nalaz da su pozitivni na koronavirus ili da dostave akt o izolaciji.

Po njezinim riječima, uzimajući u obzir iskustva glasača s izbora održanih 15. studenoga u ostatku Bosne i Hercegovine, postoji bojazan da bi određen broj birača mogao biti uskraćen za pravo glasa zbog sporosti cjelokupnog procesa ili zbog nedolaska mobilnog tima na adrese prijavljenih birača.

Osvrnula se i na medijsku praćenje izborne kampanje, istaknuvši kako su mediji uglavnom nepristrano izvještavali o lokalnim izborima i njihovim akterima, te da nije bilo zabilježenih ili prijavljenih pritisaka na medije i civilno društvo.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana