Bosna i Hercegovina     | 18.12.2020. 15:52 |

Đidelija: Pokazati demokratski karakter i izabrati vlast kakva nam treba (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 18. prosinca (FENA) - Želim pozvati sve sudionike u izbornom procesu da izbore u Mostaru, u nedjelju, 20. prosinca, provedemo u fer, poštenom i demokratskom ozračju, a biračima poručujem da izađu i glasuju, jer to je dan kad oni donose odluke i izbori su njihovo pravo, istaknuo je u petak u Mostaru predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine Željko Bakalar.

- Građani Mostara zadnji put su svoju vlast, odnosno vijećnike u Gradsko vijeće Grada Mostara birali prije 12 godina. Nažalost to pravo im je bilo uskraćeno na lokalnim izborima održanim u BiH 2012., odnosno 2016. godine, iz svima dobro poznatog razloga. Nakon što su se stekli zakonski uvjeti, SIP BiH je 23. srpnja ove godine raspisao izbore za Gradsko vijeće (GV) Grada Mostara za nedjelju, 20. prosinca. Neposredni izbori raspisani su za izbor 35 vijećnika u GV Mostara, koji se biraju u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvaća cijelo područje Mostara i šest izbornih jedinica gradskih područja iz kojih se biraju 22 vijećnika, što znači da će svaki birač dobiti po dva glasačka listića - kazao je Bakalar.

Dodao je kako se iz Gradske izborne jedinice bira 13 vijećnika.

- U Gradskom vijeću bit će zastupljeno najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i najmanje jedan vijećnik iz reda ostalih. Izborna jedinica gradskog područja 1 (Sjever) bira dva gradska vijećnika, Izborna jedinica gradskog područja 2 (Stari grad) bira pet gradskih vijećnika, Izborna jedinica gradskog područja 3 (Jugoistok) i gradskog područja 4 (Jug) biraju po dva gradska vijećnika, Izborna jedinica gradskog područja 5 (Jugozapad) bira sedam gradskih vijećnika i Izborna jedinica gradskog područja 6 (Zapad) bira četiri gradska vijećnika. Ni jedan od konstitutivnih naroda, niti iz grupe ostalih, ne mogu imati više od 15 svojih predstavnik u GV Grada Mostara - kazao je Bakalar.

Na glasačkim listićima naći će se, kako kaže, ukupno 370 kandidata.

- Riječ je o 31 političkom subjektu, od čega 22 političke stranke, četiri neovisna kandidata, četiri koalicije i jedna lista neovisnih kandidata. Središnji birački popis za izbore u Mostaru zaključen je 11. studenoga i u njega je upisano 100.864 birača, od čega 96.797 birača koji glasuju na redovitim biračkim mjestima, 48 birača za glasovanje u odsutnosti, 34 za glasovanje osobno i 3.985 birača za glasovanje putem pošte - naveo je predsjednik SIP-a BiH.

Naglasio je kako će se glasovati na 150 redovitih biračkih mjesta te 16 biračkih mjesta u odsustvu.

- Biračka mjesta u odsustvu nalaze se u Velikoj Kladuši, Banjoj Luci, Tuzli, Jajcu, Žepču, Zenici, Olovu, Bugojnu, Širokom Brijegu, Jablanici, Nevesinju, Gacku, Čapljini, Bileći i Trebinju. Također, Gradsko izborno povjerenstvo Mostar odredilo je ukupno 16 redovitih mobilnih timova putem kojih će glasovati 873 birača, te planira odrediti dodatnih devet posebnih mobilnih timova putem kojih će glasovati birači koji na dan izbora budu u samoizolaciji. Po neslužbenim informacijama, do sada su Gradskom izbornom povjerenstvu Mostar upućena 184 zahtjeva za glasovanje putem posebnih mobilnih covid timova - kazao je Bakalar.

Istaknuo je kako je za promatranje izbora u Mostaru akreditirano ukupno 1.717 promatrača.

- SIP BiH za promatranje izbora u Mostaru akreditirao je ukupno 361 promatrača dok je Gradsko izborno povjerenstvo Mostara akreditiralo 1.356 promatrača iz 21 političkog subjekta - kazao je Bakalar.

Naveo je također kako se biračka mjesta otvaraju u nedjelju, 20. prosinca, u 7 sati ujutro, a zatvaraju u 19 sati, kao i da u subotu, 19. prosinca, od 7 sati počinje izborna šutnja koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta.

Predsjednik Gradske izborne komisije Mostar Hilmo Đidelija kazao je kako je predizborna kampanja bila izuzetno demokratska te kako je protekla u skladu s važećim propisima.

- Lokalna izborna komisija nije imala niti jedan prigovor, a ni ja nemam nikakvih saznanja da se dogodilo bilo kakvo ozbiljnije kršenje te predizborne kampanje. Nadam se da će i izborni dani proteći u tom duhu i da ćemo mi Mostarci pokazati svoj demokratski karakter i da ćemo izabrati onakvu vlast kakva nam treba i koja će nas voditi u naredne četiri godine - istaknuo je Đidelija.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5195

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1WphgUSnKvHaeTM5D9CxuFJF8FbnHQlBT?usp=sharing

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana