Stranačke aktivnosti     | 18.12.2020. 14:15 |

Priopćenje za javnost liste 'Ostajte ovdje- Zajedno za naš Mostar'

FENA Saopćenje

ODRŽANA ZAVRŠNA KONVENCIJA LISTE 'OSTAJTE OVDJE' - MORAMO POKRENUTI MOSTAR U BOLJU ZAJEDNIČKU BUDUĆNOST

Nosilac liste ''Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar'' dr Velibor Milivojević poručio je danas na završnoj konvenciji da je srpska politika u Mostaru politika pomirenja, tolerancije i pokretanja Mostara u bolju zajedničku budućnost.

''Primitivne su borbe za prisvajanje Mostara, moj, tvoj, njihov. Izdignimo se. Mostar bez Hrvata, bez Bošnjaka, bez Srba ili onih koji ne pripadaju nijednom od navedenog ne bi bio Mostar. Svojim djelom uradimo da ga svi možemo nazvati svojim, a da on istinski ostane ono što je uvijek bio – grad različitosti. Politikom pomirenja tolerancije i vraćanja povjerenja pokrenimo grad u jedno novo vrijeme – vrijeme gdje će sigurnost naše djece biti prioritet, a egzistenciju koju im obezbjeđuju roditelji više nikad neće biti pod znakom pitanja'', naveo je dr Milivojević na završnoj konferenciji održanoj u Hotelu Mostar.

On je naveo da je sve to moguće ako postoji volja svih zasnovana na ravnopravnosti i dobru.

Dr Milivojević je naglasio da Srbi moraju biti konstitutivan narod, moraju imati pravo na svoj jezik, na zaposlenje, pristup budžetima.

''Svaka nacionalna zajednica treba da njeguje i živi u skladu sa tradicionalnim vrijednostima prilagođenim današnjem vremenu. Kroz rad legitimno izabranih predstavnika radićemo na tome da sačuvamo nacionalni identitet, da kroz rad na sebi učinimo da budemo bolji, jedinstveniji i da pružajući najbolje što imamo oplemenimo Mostar. Budimo pokretačka snaga razvoja ovoga grada. Svojim radom i djelom pokažimo kolike vrijednosti nosimo u sebi. Prestanimo pričati, neka djela govore za nas'', naveo je dr Milivojević.

On je naglasio da se Mostar mora obnoviti, očistiti, izgraditi, te da kroz povoljnu poslovnu i socijalnu klimu mora privući investicije i pokrenuti privredu.

''Ozbiljnim pristupom kroz organizovanu turističku zajednicu učinimo Mostar turističkim centrom. Završimo obnovu svih vjerskih objekata i stavimo ih na turističku mapu grada. Uložimo u omladinu i sport, to je naša budućnost. Rad svih institucija mora biti transparentan'', naveo je.

Dr Milivojević je poručio da je vrijeme da se prevaziđu razlike.

''Moramo naći ono najbolje u nama, prihvatiti sve greške koje smo uradili, istinski oprostiti svakom pored nas. Bez snažne zajednice nema ni samostalnog pojedinca, samo zajedno, samo jaki možemo biti poštovani i uvaženi. Bez obzira na razlike budimo jedno, jer samo tako možemo opstati i obezbjediti da naša djeca u našem Mostaru znaju ko su, šta su i da to ponosno nose. Pružimo i svima drugima ruku pomirenja, ruku kajanja i oprosta, ruku prijateljstva. Ako i ne dobijemo drugu zauzvrat neka bar bude ruka poštovanja'', poručio je dr Milivojević.

Izrazio je nadu da od ponedjeljka više neće biti ništa isto. On je podsjetio da iza liste ''Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar'' stoje SNSD i SDS, te srpska udruženja okupljena u Koordinaciji Srba Mostar, a podršku jedinstvu dala je i Srpska pravoslavna crkva.

Nosilac liste za Gradsko područje Sjever Predrag Dabić poručio je da ovu listu čine mladi ljudi kojima je dat prioritet. ''Mladi su budućnost našeg grada. Svaku državu nosi omladina. Mi moramo dati perspektivu mladim ljudima. Očekujemo podršku našoj listi i vjerujemo da ćemo nakon izbora biti faktor i kreirati našu budućnost'', kazao je Dabić.

Kandidat sa Gradske liste Sonja Žarković Kuzman poručila je Mostarcima da izađu na izbore i podrže listu ''Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar''. ''Ja bih vam poručila da izađemo zbog onih koji se rađaju u dvije različite bolnice, idu u jednu školu po dva sistema školovanja, koji se školuju na dva univerziteta – da budemo svi jednaki i ravnopravni'', naglasila je Kuzmanova.
Kandidat sa liste Gradskog područja Jugoistok Doris Žutina naglasila je da se su se mladi na ovu listu uključili da bi pokušali mijenjati stvari na bolje. ''Ujedinjeni i okupljeni oko jednog cilja možemo izgraditi bolji život za svaku našu porodicu u gradu i u prigradskim naseljima'', navela je Žutina.

Nosilac liste Gradskog područja Jug Duško Savić pozvao je sve Srbe Mostara da podrže jedinstvo i kandidate sa liste ''Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar''. ''Izađite u nedjelju i glasajte za srpsku zajednicu da bismo bili ravnopravni sa ostalim narodima u gradu. U nedjelju je glasanje za naš opstanak u Mostaru'', proučio je Savić.

Nosilac liste Gradskog područja Jugozapad Dragana Muratović kazala je da očekuje da će se nakon 20. decembra u Mostaru čuti i srpski glas. ''Naš cilj je da imamo legitimne predstavnike koje podržava i naša Crkva i naša udruženja, strane. Naš cilj je da naši izabrani vijećnici predstavljaju i Srbe i sve druge građane Mostara i da svi budemo ravnopravni'', rekla je Muratović.

Nosilac liste za Gradsko područje Zapad Dragana Trifković Ćorić poručila je da je ovo borba za budućnost. ''Na nama je odluka ostati ili otići. Naša lista kaže – Ostajte ovdje. Nećemo više da budemo građani drugog reda. Vrijeme je da se borimo za svoje potomke i da naša djeca budu svoji na svome'', kazala je Ćorić.

Mostar 18. decembra

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana