Kultura     | 20.12.2020. 17:46 |

Međunarodni dan kratkog filma u kinu Meeting Point

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. decembra (FENA) - Udruženje filmskih radnika u suradnji s kinom Meeting Point i ove godine proslavlja Međunarodni dan kratkog filma.

Međunarodni dan kratkog filma uz bh. filmske autore u kinu Meeting Point u Sarajevu bit će obilježen u ponedjeljak 21. decembra u 19 sati, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje.

Ove godine fokus je usmjeren prema mladim snagama. Predstavljaju se najuspješniji filmovi studenata filmskih akademija iz Bosne i Hercegovine.

Bit će prikazano 10 kratkih filmova koji su, kako je najavljeno, različiti, dinamični, drugačiji i posebni.

S najstarije bosanskohercegovačke filmske akademije, Akademije scenskih umjetnosi iz Sarajeva, bit će predstavljeno pet filmova: "Ožiljci" Almira Zoletića, "Moj tata Klovn" Sare Ristić, "Plehan" Luka Vlahe, "Grad koji mrzim" Gabrijela Lazića i nagrađivani film B4 Alena Šimića (Nagrada za najbolji bh. studentski film na Sarajevo Film Festivalu). 

Sa Akademije umjetnosti iz Banja Luke dolaze četiri filma: "Sužanj" Igora Đurića, "Korijeni" Stefana Tomića, "Zašto mama vazda plače" Karmen Obrdalj i "Oblikom" Nemanje Vučenovića, a sa Sarajevo Film Academy bit će prikazan film "Veno" koji je režirala Rea Memić.

Među filmovima se nalaze dokumentarni, igrani i animirani filmovi, te pružaju potpuni uvid u studentsku produkciju kratkog filma u BiH, koja je najdinamičnija i najživlja od svih. Kratki film uvijek daje sliku o vitalnosti jedne kinematografije, a sudeći po ovim filmovima bosanskohercegovačka kinematografija ima se čemu radovati i u budućnosti. 

Svi programi u kinu Meeting Point počinju u 19 sati, a broj mjesta je ograničen. Program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'