Bosna i Hercegovina     | 18.12.2020. 10:27 |

Donesena Uredba o uređivanju i održavanju zelenih i rekreativnih površina u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo donijela je Uredbu o uređivanju i održavanju zelenih i rekreativnih površina u Kantonu Sarajevo, jer su uočeni problemi koji se odnose na nekontrolisanu gradnju igrališta, raznolikost opreme i ugrađenog mobilijara, te način njihovog korištenja i sigurnosti.

Uredbom se reguliše način korištenja, održavanja, upravljanja i izgradnje, kao i nadzora nad javnim površinama, uz primjenu evropskih standarda za dječija igrališta.

Između ostalog, propisana je obaveza da se oprema za dječije i sportsko igralište mora postaviti u skladu sa uputama proizvođača, te da se na opremu postavlja obavijest kojom se upozorava na rizike. Propisuje se i minimalni prostor između dva komada opreme na igralištu, kao i informacije koje treba da osigura proizvođač/dobavljač dječije i sportske opreme, u skladu sa standardima za dječija igrališta.

Propisane su i obaveze vlasnika igrališta u vezi sa izgradnjom i pregledom igrališta, uklanjanjem opreme koja predstavlja opasnost, kao i to da vlasnik može povjeriti obavezu održavanja nekom drugom pravnom licu, odnosno komunalnom preduzeću nadležnom za održavanje javnih zelenih površina.

U cilju sprečavanja ometanja noćnog mira i odmora u naseljenim mjestima, ograničeno je korištenje igrališta u vremenu od 22 sata do 6 sati idućeg dana. Također, propisano je da igralište ne smiju koristiti odrasle osobe i djeca za čiju dob ono nije namijenjeno, te je utvrđena zabrana konzumiranja alkohola, kao i uvođenje i hranjenje životinja na igralištu.

Uzimajući u obzir njihov značaj, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture je tokom ove godine organizovalo i finansiralo popravke na 144 dječijih i sportskih igrališta.

U toku je i cjelovita rekonstrukcija dva dječija igrališta na kojima se vrši zamjena i opravka rekvizita i mobilijara, te sanacija podloge i hortikulturno uređenje, koju Ministarstvo realizuje putem KJKP “Park”, sredstvima od oko 60.000 KM. Također se vrši popravka kvarova i oštećenja mobilijara na još 30 dječijih i sportskih igrališta na kojima su postavljene 223 info-table, saopćeno je iz Kantona Sarajevo. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana