Svijet     | 18.12.2020. 10:07 |

Iran odbacio poziv čelnika IAEA za novim sporazumom

FENA Internet

BEČ, 18. decembra (FENA) - Iranski ambasador u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) odbacio je u petak sugestiju čelnika UN-ove agencije za nuklearni nadzor da će oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma nakon dolaska na vlast nove američke administracije zahtijevati postizanje novog sporazuma.

U intervjuu za Reuters u četvrtak, Rafel Grossi, čelnik IAEA, koja nadzire iransko povinovanje nuklearnom sporazumu iz 2015., izjavio je da je Iran kršio odredbe nuklearnog sporazuma u toj mjeri da ga je jednostavno nemoguće obnoviti kada novoizabrani američki predsjednik Joe Biden preuzme dužnost narednog mjeseca.

Biden je kazao da će Sjedinjene Države ponovo pridružiti sporazumu "ukoliko Iran nastavi da mu se striktno povinuje".

Nakon što je predsjednik Donald Trump napustio sporazum u 2018. i ponovo uveo američke sankcije, Iran je odgovorio kršenjem brojnih njegovih odredbi.

- Davanje bilo kakvih procjena kako se obaveze provode apsolutno je izvan mandata agencije i treba se izbjeći - objavio je u tweetu Kazem Gharibabadi, iranski ambasador u sjedištu  IAEA u Beču.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani, arhitekta nuklearnog sporazuma iz 2015. sa šest svjetskih sila, u više navrata je izjavljivao da Iran može poništiti svoje mjere ukoliko Sjedinjene Države ukinu sankcije i u potpunosti ispoštuju sporazum.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!