Ekonomija     | 18.12.2020. 10:16 |

Projekt Sweden/USAID FARMA II -Podrška proizvođačima kiselog kupusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Poljoprivrednu zadrugu Povrtlarstvo da učetverostruči proizvodnju kiselog kupusa i počne nuditi finalni proizvod na domaćem i inozemnom tržištu.

Mićo Živić dobro je poznat u Bijeljini i široj Semberiji, a od nedavno Poljoprivredna zadruga Povrtlarstvo, koju vodi, počela je proizvoditi i pakovati kiseli kupus koji će se prodavati u supermarketima.

- Projekt Sweden/USAID FARMA II pomogao nam je u kupovini 300 novih buradi za kiseljenje, a što je još važnije uz njihovu podršku kupili smo i mašinu za vakumsko pakovanje te vagu i štampač barkodova. To će nam omogućiti da samo ove sezone proizvedemo i upakujemo 200 tona listova kiselog kupusa i kao i cijele glavice, a ove proizvode ćemo početi prodavati na domaćem tržištu već ove godine - rekao je Živić.

Živić i još nekoliko poljoprivrednika osnovali su zadrugu još 2013. godine, a do 2019. godine u njen rad se uključilo 120 poljoprivrednika iz deset sela u Semberiji. Godišnje zadruga od svojih članova otkupi oko 2.000 tona povrća, od čega je 200 tona kupusa. Oni su i ranije kiselili do 50 tona kupusa, ali su ga prodavali na veliko kao poluproizvod industrijskim prerađivačima, a preostalih 150 tona su prodavali kao svježe povrće.

- Nova burad i mašina za vakumsko pakovanje omogućit će nam da učetverostručimo proizvodnju kiselog kupusa  i dodamo vrijednost našem proizvodu. Ali, nastavićemo i sa proizvodnjom svježeg kupusa - naveo je Živić dodajući da za njihove farmere to znači da sada zadruzi mogu prodati gotovo dvostruko veću količinu kupusa i zaraditi više novca

Vakumirani kiseli kupus novi je proizvod zadruge, a njihova glavna djelatnost dosad je bila proizvodnja i prodaja svježeg povrća lancima supermarketa. Također su izvozili oko 25 posto u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Češku.

- Sada se fokusiramo na kupus, ali paralelno pokušavamo vakumirati i svježe povrće i nuditi ga na tržištu. S obzirom na to da je pandemija svuda oko nas, vjerujemo da će ljudima biti draže da kupuju vakumirano povrće koje nisu dirali svi ostali koji dolaze u supermarkete. Vjerujem da tu imamo novu tržišnu nišu pa sada testiramo kako različito povrće reaguje na vakum pakovanje - pojasnio je Živić.

Kiseli kupus koji zadruga proizvede prodavat će se na lokalnom tržištu, a upite o svom proizvodu dobili su i iz inostranstva i Živić smatra da imaju dobre izglede da uskoro počnu izvoziti u Njemačku.

Naveo je da je 2020.  bila teška godina, ali je bilo  i pomaka. 

- Dok smo u 2019. izvezli 25 posto naših proizvoda, u 2020. izvoz je išao i do 40 posto. Jedno je sigurno, ove zime neće nedostajati kiselog kupusa u Bosni i Hercegovini. To je također dobra vijest znajući koliko ljudi ovdje vole jesti sarme i kisele salate. Gotovo da nema novogodišnje gozbe bez te dvije stvari- dodao je Živić, saopćio je Sweden/USAID FARMA II tim.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana