Bosna i Hercegovina     | 18.12.2020. 09:56 |

SUNSA kreće u pravnu borbu za zaštitu stečenih prava radnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Sindikat Univerziteta u Sarajevu (SUNSA) najavljuje u saopćenju za javnost da je ‘prinuđen pokrenuti sve pravne i zakonske procedure koji se tiču pregovora vezanih za potpisivanje kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu’. 

Kako naglašavaju SUNSA je 'u posljednjih pet mjeseci, u više navrata, slao inicijative i dopise kantonalnom premijeru Mariju Nenadiću za otpočinjanje procedure pregovaranja za novi kolektivni ugovor', ali da 'dosad nisu započeli pregovori niti je potpisan protokol o načinu njegovog vođenja, čiji prijedlog je SUNSA ranije dostavio premijeru'.

- U petak, 11. decembra imali smo sastanak pregovaračkih timova na kojima smo trebali potpisati protokol o vođenju pregovora za potpisivanje kolektivnog ugovora. Iako je SUNSA protokol dostavio sedam dana ranije, što predstavlja normalan vremenski period, na sastanku se nisu pojavili članovi Vladinog pregovaračkog tima, već je sastav činio resorni ministar Krivić i službenici iz dva ministarstva. To dovoljno govori o ozbiljnosti premijera i resornog ministra, kad je u pitanju ova važna problematika, direktno povezana za radnopravnim statusom velikog broja uposlenika i njihovom egzistencijom - navodi se.

Kako se ističe, SUNSA je cijelo vrijeme bio spreman na socijani dijalog sa Vladom KS, posebno uzimajući u obzir tešku epidemiološku situaciju izazvanu Covid 19 pandemijom i štetne ekonomske i socijalne posljedice.

- Nažalost do tog dijaloga nikad nije ni došlo, što nas navodi na činjenicu da premijer i resorni ministar nisu imali potrebu niti da ga vode. Stoga, mi kao SUNSA, krećemo u pravnu borbu da bismo zaštitili stečena prava radnika na Univerzitetu u Sarajevu. Nažalost, najodgovorniji u Vladi KS (tj. premijer i resorni ministar) trebali su biti ti koji će voditi računa o zakonskim okvirima, ali je na kraju ispalo da upravo oni eklatantno krše odredbe postojećeg kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu - navodi u saopćenju za javnost Centralni odbor SUNSA.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'