Bosna i Hercegovina     | 17.12.2020. 20:49 |

Društvo hrvatskih novinara osudilo prijetnju redakciji 'Nezavisnih novina'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. prosinca (FENA) -  Društvo hrvatskih novinara u Bosni i Hercegovini oglasilo se u četvrtak priopćenjem za javnost u kojem najoštrije osuđuje današnje prijetnje smrću novinarima „Nezavisnih novina“ smatrajući to napadom, ne samo na novinare u redakciji, nego i na novinarstvo kao profesiju.

Iz Društva podsjećaju, a kako je objavljeno i na portalu Nezavisnih novina, nepoznati muškarac nazvao je danas redakcijski broj "Nezavisnih novina" i uputio izravnu prijetnju riječima „Zatvarajte kancelarije ranije, danas ćete biti mrtvi“. Prijetnja je upućena s nepoznatog broja, a cijeli slučaj prijavljen je MUP-u Republike Srpske.

"Nažalost, takve prijetnje postale su česta pojava u Bosni i Hercegovini te se stvara slika da je to nešto 'uobičajeno'. Pozivamo nadležna tijela da procesuiraju takve slučaje nasilja, napada i prijetnji novinarima, da prijave ne ostaju samo „mrtvo slovo na papiru“ jer takav postupak predstavlja najteži oblik napad na slobodu izražavanja kao i prava na siguran i dostojanstven rad novinara", navodi se u priopćenju.

Društvo hrvatskih novinara u BiH napominje kako je porast broja verbalnih i fizičkih napada na novinare kao i prijetnji posljedica  nepronalaska osoba koje prijete ili napadaju novinare, nekažnjavanja ili blagih sankcija prema napadačima.

"Iz svih navedenih razloga, potrebno je da nadležna bosanskohercegovačka tijela pokažu da se napadi na novinare, na slobodu izražavanja neće i ne smiju dopuštati, pogotovo u ovom i sličnim slučajevima kada su ugroženi životi novinara. Institucija moraju poduzeti snažne korake za pronalazak i sankcioniranje svih napadača na novinare i medijske kuće. A uz njih pozivamo i Ured OHR-a, međunarodne institucije, strana veleposlanstva u Bosni i Hercegovini i Međunarodnu federaciju novinara da se snažno založe za podizanje razine zaštite novinara i slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini", pozvali su iz Društva hrvatskih novinara u BiH.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'