Svijet     | 17.12.2020. 16:14 |

Putin optužio SAD za pokretanje nove utrke u naoružanju

FENA Internet

MOSKVA, 17. decembra (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u četvrtak Sjedinjene Države za pokretanje nove utrke u naoružanju, rekavši da je Moskva prinuđena da razvije hipersonično oružje kao odgovor na američke aktivnosti.

Odgovarajući na pitanje o riziku nove utrke u naoružanju, Putin je izjavio na tradicionalnoj konferenciji za novinare krajem godine: "To se već desilo i to je očigledno“.

Putin je ranije tražio od Washingtona da pristane na jednogodišnje produženje sporazuma Novi START, posljednjeg preostalog sporazuma koji održava nuklearnu ravnotežu između dvije zemlje i koji ističe u februaru.

Kazao je kako vjeruje da je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden otvoren za dijalog po tom pitanju, "ali nama je potrebna neka reakcija američkih partnera“.

Sporazum Novi START (Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja), potpisan u 2010., limitira broj strateških nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koje Rusija i Sjedinjene Države mogu razmjestiti, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana