Ekonomija     | 17.12.2020. 16:25 |

Elektromobilnost nova poslovna prilika u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Privredna/Gospodarska komora FBiH je zbog trenutne epidemiološke situacije, tradicionalnu godišnju konferenciju organizirala u vidu niza webinara, gdje je između ostalih u saradnji s Udruženjem za elektromobilnost, danas održan prvi webinar na temu “Elektromobilnost u BiH”.

Cilj organizacije webinara je iniciranje šire javne diskusije na temu elektromobilnosti u BiH, da se kroz dijalog i razmjenu mišljenja rezimiraju aktivnosti te pomaci i naredni koraci u razvoju elektromobilnosti u BiH, saopćeno je iz Privredne/Gospodarske komora FBiH.

Prvi webinar na temu “Elektromobilnost u BiH”, otvorio je potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić i predsjednica Udruženja za elektromobilnost Suada Penava. Direktor sektora energetike Armin Hodžić i viša stručna saradnica za industriju i usluge Anela Karahasan rezimirali su aktivnosti Udruženja u proteklom periodu. 

Tokom webinara realizirane su tri panel diskusije “Elektromobilnost između prilika i barijera”, “Elektromobilnost u svijetu”, te “Eu fondovi i financiranje”.

U okviru prve panel diskusije, predstavnici privrednih subjekata razmijenili su mišljenja s nadležnim ministarstvima i institucijama (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i inudstrije, EP BiH, EP HZ HB) o trenutom stanju elektromobilnosti u BiH, promociji upotrebe energije u transportu iz obnovljivih izvora i trenutnim ograničenjima u zakonskoj regulativi, neodstatku poticaja i olakšica koje bi doprinijele bržem razvoju elektromobilnosti u BiH.

Posebno značenje ovom webinaru doprinijelo je učešće predstavnika međunarodnih organizacija i to šefice ureda EBRD za BiH Manuele Naessl, Fuada Ćurčića uime USAID, Mirjane Galonje ispred IFC, te Omara Veledera uime AVL, s kojima je razgovarano o podršci razvoju elektromobilnosti i dostupnim fondovima ispred njihovih organizacija.

U zaključku webinara istaknuto je da elektromobilnost sve “jače i jače kuca” na vrata BiH. Nažalost trenutna pozicija elektromobilnosti u BiH je između prilika i barijera.

U pogledu barijera, prije svega misli se na zakonsku regulativu koja ne raspoznaje terminologiju elektromobilnosti, zatim nepostojanje poticaja pri kupovini električnih vozila, visokih carina, poreza i troškova registracije, nedovoljno razvijene infrastrukture, visokih taksi za priključak, ali i nerazvijene svijesti građana i predstavnika nadležnih institucija prema konceptu elektromobilnosti i svim prednostima i uštedama koje elektromobilnost donosi, što je rezultat ne samo nerazvijene svijesti, već i straha od “novog”, koji je naročito izražen prema električnim vozilima.

Međutim, nasuprot barijerama elektromobilnost je ujedno i nova poslovna prilika u Bosni i Hercegovini. U tom pogledu istaknuta je proizvodnja prvog bosanskohercegovačkog električnog motocikla, izgradnja fabrike za proizvodnju dijelova električnog motora za električna vozila, sve veći priliv turista u i kroz Bosnu i Hercegovinu električnim vozilma, koji pri punjenju vozila, ostvaruju i dodatnu potrošnju. Neminovno je istaknuti da uprkos brojnim barijerama u razvoju elektromobilnosti, trenutno je širom BiH više od 100 električnih punionica.

U daljnjem toku razvoja elektromobilnosti u BiH i prevazilaženju trenutnih barijera, neophodan je strateški pristup i sistemsko rješavanje, uz intenzivnije zagovaranje i podršku svih nivoa vlasti, kao i zajedničku saradnju i finansijsku podršku domaćih i međunarodnih institucija, te usvajanje primjera pozitivne prakse iz zemalja regiona.

Udruženje za elektromobilnost pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH će nastaviti intenzivne aktivnosti na promociji i razvoju elektromobilnosti u BiH, i to kao članovi radnih grupa, u izradi i donošenju strateških dokumenata, izradi planova razvoja, te aktivnoj promociji i širenju stečenih znanja i iskustava u domenu elektromobilnosti, saopćeno je.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'