Društvo

Prezentirana platforma 'Prepoznaj.ba' za prevenciju govora mržnje na internetu

Saopćenje

 SARAJEVO, 17. decembra (FENA) -Platforma www.prepoznaj.ba  koja je nastala u okviru projekta „Jačanje civilnog društva u Bosni i Hercegovini da prepozna i prati online prijetnje na društvenim medijima predstavljena je danas na online prezentaciji.

 Pred oko 150 učesnika koji su pratili prezentaciju, o platformi koja ima za cilj detekciju govora mržnje i edukaciju korisnika da prepoznaju govor mržnje i prijeteće sadržaje na Internetu govorili su njeni kreatori i korisnici. Projekt finansira Evropska unija uz podršku Hedayah, a provode ga Udruženje „Ja BiH u EU“ i „Centar za sigurnosne studije BiH“.

Sanita Hadžović iz Centra za sigurnosne studije BiH je upozorila kako većina korisnika ne provjerava sadržaje na koje naiđu na Internetu i istakla je kako je važno da se uspostave platforme poput prepoznaj.ba koje će podići nivo svijesti o ovom problemu.

O praktičnoj i upotrebnoj vrijednosti platforme prepoznaj.ba govorio je i Admir Malagić iz Ministarstva sigurnosti BiH, koji je istakao kako su Internet i društvene mreže postali glavni nosioci govora mržnje, ali i ozbiljnijih opasnosti poput radikalizacije i regrutovanja osoba za učešće u ekstremističkim poduhvatima.

-Sigurnosne agencije se ovim problemom bave tek kad on bude pretočen u konkretnu opasnost, ali je trend da sve više napora ulažemo u prevenciju. Zato je bitno učešće nevladinog sektora i civilnog društva, naročito u prevenciji, jer se sigurnosne agencije ne mogu same nositi sa ovim problemom- rekao je Malagić.

Platforma prepoznaj.ba je izrađena na modernim tehnološkim osnovama koje štite identitet i privatnost svih osoba koje joj doprinose, a omogućavaju jednostavno korištenje svima onima koji će se njom služiti. Tokom projekta, jedanaest mentora i osamdeset monitora medijskih sadržaja je obučeno da odabiru i analiziraju sumnjive sadržaje na osnovu ključnih riječi i da rezultate postave na platformu.

Ukupno je analizirano oko 14.000 pregledanih tekstova, postova i komentara sa četiri različita društvena medija, što je pokazalo širok i ozbiljan pristup materiji, ali i stvorilo bogatu bazu podataka od koristi za građane i institucije države.

-Ovaj projekt doprinosi boljoj sadašnjici, ali njegova prava vrijednost će se očitovati tek u budućnosti- kazao je kreator platforme Amer Sikira.

Voditeljica projekta ispred Udruženja „Ja BiH u EU“ Azra Selimović kazala je da je gotovo stotinu učesnika koji su obučeni tokom projekta neće raditi samo na prepoznavanju govora mržnje online.

- Njihov doprinos podizanju medijske pismenosti i kritičke recepcije sadržaja na Internetu će se itekako osjetiti u njihovim lokalnim zajednicama- zaključila je Selimović.

(FENA) B.D.