Kultura     | 17.12.2020. 15:38 |

Otvorena izložba radova sa 6. Međunarodne likovne kolonije Borovica

FENA Saopćenje

VAREŠ, 17. prosinca (FENA) - Izložba radova sa 6. Međunarodne likovne kolonije (Art Colony) Borovica otvorena je u srijedu u okviru Vareš Art festivala (VAART).

U foajeu Radničkog doma u Varešu predstavljeni su grafički radovi s ovogodišnje kolonije i završni rad sa slikarske akcije putujućeg platna naziva "Canvas Trip", priopćeno je iz Centra za kulturu i edukaciju Vareš.

U pozdravnom govoru na otvorenju izložbe voditelj, urednik i pokretač Art Colony Borovica Stjepan Šimić Pepi istaknuo je važnost predstavljanja u sklopu vareškog festivala.

"Ovogodišnje djelatnosti kolonije morale su se održavati selektivno zbog prilika kakve već jesu. Uspjeli smo se prilagoditi, ali nažalost smo izgubili onaj međunarodni karakter, jer mnogo naših prijatelja umjetnika iz inozemstva nije uspjelo doći zbog zabrana tijekom određenih termina održavanja kolonije. Inače u skoro svakom sazivu kolonije gotovo polovica sudionika dolazi izvan BiH", kazao je Šimić.

Dodao je kako je grafički odjel novi segment u radu likovne kolonije.

"U sklopu ovog djelovanja nabavili smo opremu za grafičku radionicu. Ove godine radili smo linorez, a za to su zaslužna četiri umjetnika iz BiH među kojima je i Dubravko Tokmačić iz Vareša, a uz njega su bili Ana Šimić, Višeslav Lučić i Mateja Martinović iz Mostara. Ova grafička mapa sastoji se od osam radova, a prvi otisak ide u kolekciju u Borovicu za naš fundus, a ostale primjerke mape, koja je rađena u veoma skromnom tiražu, podijelit ćemo autorima, zaslužnim pomagačima i sponzorima. Dizajn omota mape radila je grafičarka i dizajnerica Alisa Teletović iz Sarajeva", kazao je Šimić.

Naglasio je i prezentaciju još jednog projekta koji je niknuo u okviru kolonije, odnosno zajedničko djelo koje su stvarali umjetnici u svojim ateljeima.

"Drugi dio kolonije odnosi se na putujuće platno, odnosno Canvas Trip. Ideja je bila da zbog svih ograničenja koja su nametnuta uslijed pandemije slikari prepoznaju ideju zajedništva, pa se krenulo s akcijom da umjesto dolaska umjetnika u Vareš, platno putuje u njihove ateljee u gradove diljem BiH. Nismo se ograničili na neki format unutar dimenzije kompletnog platna kako bi slikarima ograničili prostor, nego smo im dali slobodu da slikaju koliko žele", ističe Šimić.

Naglasio je također kako je projekt zahtjevan samim tim što se više slikarskih potpisa trebalo naći na jednom djelu.

"Slikarsko platno krenulo je iz Vareša, kada smo napravili izložbu na šetalištu pored stare crkve, a nakon toga autorici u Sarajevo Alisi Teletović. Nakon Sarajeva djelo je otišlo u Novi Travnik Anđeli Banović, Kristina Livančić iz Viteza je nastavila, a u Mostaru svoj potpis stavila je Ana Šimić. U Čapljini svoj dio oslikao je Trpimir Grgić, a na kraju, da bi nekako uskladili kompoziciju, djelo je vraćeno kod mene u Vareš i ja sam svojim intervencijama pokušao unijeti balans između svih ljudi koji su svoj slikarski potpis i izričaj ubacili na ovo platno", rekao je Šimić.

Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević istaknuo je kako ga raduje da ovaj projekt nastavlja kontinuitet.

"Ovo je međunarodna kolonija, a umjetnici koji nisu bili prisutni sigurno su bili s nama u mislima. Sve ovo proizlazi iz našeg vareškog identiteta i našeg povijesnog nasljeđa. Svi smo svjesni da ako bi samo živjeli da živimo i umiremo i da preživimo, onda to nije smisao življenja. Nahraniti sebe s umjetnošću je nešto što vareški čovjek dobro razumije, jer ulaganjem u umjetnost ulaže se u budućnost kako bi dokazao svoju prošlost", naveo je vareški načelnik.

Izložba u Radničkom domu ostaje otvorena za posjetitelje svakim radnim danom od 9 do 15 sati, do utorka 22. prosinca, stoji u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo