Svijet     | 17.12.2020. 15:09 |

Grossi: Potreban je novi sporazum s Iranom

FENA Internet

BEČ, 17. decembra (FENA) – Oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma pod novoizabranim američkim predsjednikom Joeom Bidenom zahtijevalo bi postizanje novog sporazuma koji bi odredio kako se iranska kršenja dogovora trebaju biti otklonjene, izjavio je čelnik nadzorne agencije UN-a za atomsku energiju, Rafael Grossi.

Biden, koji preuzima dužnost 20. januara, izjavio je da će se Sjedinjene Države ponovo pridružiti sporazumu ukoliko Iran nastavi sa „striktnim povinovanjem“ nuklearnom sporazumu kojim se suzbijaju njegove nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje sankcija.

Nakon što je predsjednik Donald Trump napustio sporazum i ponovo uveo sankcije Teheranu, Iran je odgovorio brojnim kršenjima restrikcija navedenih u sporazumu. Iran tvrdi da bi mogao brzo poništiti takve mjere ukoliko Washington prvi ukine svoje sankcije.

U intervjuu za Reuters, Grossi, koji predvodi Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) koja nadzire iransko povinovanje sporazumu, izjavio je da je bilo previše iranskih kršenja kako bi se sporazum jednostavno obnovio.

Ne mogu zamisliti da će  oni prosto reći „vraćamo se prvoj ulici jer druga ulica više nije ovdje“ – izjavio je Grossi u sjedištu  IAEA.         

- Jasno je da ćemo morati postići protokol ili sporazum o razumijevanju, neku vrstu pomoćnog dokumenta koji jasno navodi šta treba učiniti – kazao je.         

-  Oni imaju više (nuklearnih) materijala, više je aktivnosti, više je centrifuga i nove se najavljuju. Šta sa svim tim? To je pitanje  za njih o kome moraju odlučiti na političkom nivou – izjavio je Grossi.

Ukoliko žele to (da se povinuju), oni moraju djelovati prilično brzo. Za sve takve aktivnosti mi, međutim, imamo zacrtani kurs - kazao je čelnik IAEA.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo