Bosna i Hercegovina     | 17.12.2020. 13:57 |

Kampanja 'Čuješ, vidiš, znaš - reaguj!' za pomoć u zaštiti žrtava nasilja

FENA Saopćenje

TUZLA, 17. decembra (FENA) - Udruženje građana Vive Žene Tuzla pokrenulo je kampanju "Čuješ, vidiš, znaš - reaguj!", prvu ovakvog tipa koja pored žrtve nasilja u porodici u fokus stavlja policijske službenike i građane i građanke, komšije, rodbinu, prijatelje, poznanike da ukoliko čuju, vide, znaju da se u njihovoj blizini događa nasilje reaguju i pozovu 122.

Policijski službenici su tu da postupe po zakonu i pruže zaštitu žrtvi nasilja kroz dosljedno podnošenje zahtjeva za isticanje zaštitnih mjera, saopćeno je iz Udruženja građana Vive Žene Tuzla.

Sa ciljem informisanja javnosti o aktivnostima kampanje, pored tradicionalnih medija poput radija i TV-a, pokrenut je i oficijelni web sajt vivezene-reaguj.ba, na kojem se mogu naći sve potrebne informacije kao što su video poruke, zatim koje zaštitne mjere policija može da predloži, smjernice za policiju, ali i kako postati dio kampanje, što mogu svi građani i građanke koji su mišljenja da se treba zaustaviti nasilje u porodici.

Od velike je važnosti da svaki građanin i građanka imaju mogućnost da izrazi svoje mišljenje o ovoj temi, kako bi zajedno podigli svijest javnosti i onih koji su na pozicijama moći o važnosti prevencije i sprečavanja nasilja u porodici koja je stub društva. Sve informacije mogu se pratiti i na facebook stranici Udruženje građana Vive Žene, Tuzla i na Instagramu ugvivezene.

Kampanja "Čuješ, vidiš, znaš - reaguj!" se provodi u sklopu projekta "Prevencija i sprječavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona", kojeg realizuje U.G. Vive Žene Tuzla, u okviru regionalnog projekta "Sprovođenje normi, mjenjanje stavova" kojeg finansira Evropska unija, a provodi UN Women. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo