Stranačke aktivnosti     | 17.12.2020. 12:17 |

Priopćenje za javnost LDS-a BiH

FENA Saopćenje

Zaustaviti kršenje prava građana Mostar na slobodno glasanje 

Dana 16.12.2020. godine letkom se građanima Mostara oglasio kandidat SDA za gradonačelnika Grada Mostara i tzv. Koalicije  za Mostar 2020, dr. Zlatko Guzin, a u kojem na antidemokratski i šovinistički način, metodom zastrašivanja, poziva  građane kako i za koga da glasaju.  

On poručuje  građankama i građanima Mostara da je davanje glasa malim strankama i pojedincima  koje nemaju mogućnost da pređu izborni prag od 3%  davanje glasa za “stolni grad” i dominaciju jednog naroda. Ovo je sramni stav samoproglašenog budućeg gradonačelnika svih građana grada Mostara, koji očigledno unaprijed zna sve, jer SDA najbolje zna kako se dobivaju i potkradaju izbori.

To je tipično za ljude koji u skutima koalicije SDA i HDZ već godinama uživaju direktorske privilegije, i sad bi ponovo da se dokopaju vlasti sljedećih 12 godina u okviru nove tzv. Koalicije za Mostar. Svrha ovih izbora je upravo da se takvh i sličnih riješimo za sva vremena i oslobodima Grad Mostar od ovakvih tortura i proizvođača strahova i mržnji, a u svrhu homogenizacije nacionalističkog glasačkog tijela. Nadamo se da su takva vremena zauvijek prošla.

Nadamo se da je dr. Guzinu poznato da je njegova tzv. Koalicija potpisala Izborni etički kodeks političkih subjekata koji učestvuju u Lokalnim izborima 2020. godine za Grad Mostar, u kojem pored ostalog stoji: poštovat će se pravo birača da slobodno glasaju u skladu sa svojim uvjerenjima, te će se uzdržati od upotrebe bilo kakvog pritiska ili aktivnosti koje mogu da utiču na slobodno glasanje.

Osim toga, kršenja izbornih pravila sadržana su u čl. 7.3 Izbornog zakona BiH kojim je propisano da kandidatima nisu dozvoljene, pored ostalog, prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, a za što su predviđene i sankcije.

Pozivamo građanke i građane Mostar da ne nasjedaju bilo kakvim metodama zastrašivanja i pritiska u kršenju njihovih ljudskih prava  i prava na slobodno glasanje, te da glasaju za one kandidate koje smatraju najboljima za bolji i ljepši, a danas uneređeni Grad Mostar.

Pozivamo i nadležne institucije da sankcionišu pojedince koji krše kodeks i zakon, putem ovakvih metoda zastrašivanja građana. 

Press služba LDS BIH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu