Kultura     | 17.12.2020. 10:24 |

Koncert Udruženja 'Musica ad hominem' večeras i sutra u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - U okviru umjetničke produkcije Udruženje "Musica ad hominem", uz pokroviteljstvo Federalnog ministarstva kulture i sporta, a uz podršku Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, nastupit će večeras i sutra u Domu Oružanih snaga BiH sa dva produkcijski različita muzička događaja.

Udruženje "Musica ad hominem" nastalo je od istoimenog porodičnog ansambla porodice Smailović, i počelo sa djelovanjem 1968. godine. U ansamblu je sviralo četvero djece poznatog bh. kompozitora Avde Smailovića. Kao nekad ansambl, tako i današnje Udruženje "Musica ad hominem" za cilj ima približiti muziku ljudima kroz različite vidove djelovanja, a ovi muzički događaji su samo jedan od njih. 

Prvi muzički događaj upriličen je u godini kojom se obilježava 250 godina od rođenja jednog od najvećih kompozitora svih vremena Ludwiga van Beethovena. Na koncertu znakovitog naslova "3, 2, 1" bit će izvedena djela u formama trio, duo i solo interpretacija Beethovenovih sonatnih formi. 

Koncerti koje organizuje Udruženje "Musica ad hominem" predstavljaju sjenu jednog od najuspješnijih festivala na području muzičke umjetnosti u regionu, festivala "Muzika na žici".

- Želimo napomenuti da je vrijeme u kojem smo svi jednako izloženi rizicima opće egzistencije, potaklo umjetnike kao i idejnu kreatoricu ovog projekta, maestru Violetu Smajlović-Huart, da umjetnost postave ispred sebe i zamisle ovo vrijeme kao grande pauzu, momenat koji ćemo željeti upamtiti. Ta misao je stvorila ideju o drugom muzičkom događaju, koncertu s istim naslovom "Grande pausa", kojim će se podsjetiti publika na postojanje umjetnosti koja svojom snagom nadilazi situaciju pandemije, straha i beznađa - navodi se u saopćenju.

S obzirom da trenutna epidemiološka situacija ne dopušta skupove brojnije od trideset osoba u zatvorenom prostoru, samo će mali broj umjetnika, poštovaoca i pokrovitelja umjetnosti, uz poštivanje obaveznih mjera, imati prlilku da najavljenim muzičkim događajima prisustvuje uživo.

Upravo zbog toga, Udruženje "Musica ad hominem" priprema i video koji će ostvarenja vrhunskih muzičara učiniti dostupnim najširoj publici, saopšteno je. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta