Bosna i Hercegovina     | 16.12.2020. 20:09 |

Obilježena 77. godišnjica zločina u Lugu kod Tomislavgrada

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 16. prosinca (FENA) - Paljenjem svijeća i kratkom molitvom ispred spomen-križa u naselju Lug kod Tomislavgrada u srijedu je uz nazočnost predstavnika općine Tomislavgrad i stanovnika ovog mjesta obilježena 77. godišnjica zločina nad 83 ubijenih i zapaljenih civila iz podljubuških naselja u ovoj općini.

Naime, njemačka vojska je 16. prosinca 1943. godine upala u selo i pri tome spalila gotovo svaku kuću te su poubijali i zapalili 83 osobe, od kojih pet mještana sela Letke, 28 mještana sela Kuka, te 50 žitelja sela Lug. Najstarija žrtva imala je preko 70 godina, najmlađa tek dva mjeseca, a veliki broj žrtva bili su momci i djevojke.

Na tom mjestu gdje je počinjen zločin nad nedužnim stanovništvom gradi se spomen muzej, a iz njihove mjesne Udruge, osnovane za promicanje i zaštitu kulturnih i tradicijskih vrijednosti "Lug-Poljice", kazano je kako su preuzeli odgovornost te su ove godine započeli s njegovom izgradnjom uz uređenje okoliša.

Projekt u vrijednosti od oko 250 tisuća maraka je, kažu, prezentiran prošle godine mještanima i dijaspori s ciljem prikupljanja potrebitih sredstava za njegovu izgradnju, a muzej će imati oblik i formu stare kuće (pojate) u kojoj su spaljeni mještani tog naselja.

U spomen na te nevine žrtve jutros je u tomislavgradskoj spomen bazilici služena sveta misa zadušnica.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'