Bosna i Hercegovina     | 16.12.2020. 20:02 |

Svečano otvorena sportska dvorana u OŠ 'Umihana Čuvidina'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Sportska dvorana u Osnovnoj školi "Umihana Čuvidina" u Sarajevu u naselju Boljakov potok otvorena je svečano povodom Dana Općine Novi Grad i 43. godišnjice postojanja, saopćila je pres-služba Kantona Sarajevo. 

Osim načelnika Općine Semira Efendića, svečanosti su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić te kantonalna  ministrica pravde i uprave Mersa Kustura.

Osnovna škola "Umihana Čuvidina" koja je nedavno obilježila 50 godina rada nije imala adekvatnu sportsku dvoranu, a naselje dječije obdanište.

U kompleksu objekta su izgrađeni obdanište za boravak oko 120 djece, dodatni školski prostor, 11 učionica i biblioteka, ambulanta, fitnes-sala, podzemna garaža s 40 mjesta za parkiranje i drugi prateći sadržaji.

Sportska dvorana olimpijskih dimenzija s tribinama za oko 500 gledalaca omogućit će održavanje nastave iz tjelesnog odgoja i drugih sportskih događaja, ali i zvaničnih utakmica.

U starom dijelu škole izgrađena je nova kotlovnica na prirodni gas koja će služiti za stari i novi objekat s obzirom na to da je postojeća bila dotrajala i radila na lož-ulje.

Premijer Nenadić zahvalio je načelniku Efendiću za saradnju u realizaciju projekata od značaja za građane Kantona Sarajevo.

- Ovdje se ne radi o utrošku sredstava. Za mene su ovo ulaganja u budućnost naše djece, u obrazovanje. Ovaj objekat razvijat će se u pravcu da bude sportski, obrazovni, odgojni i zdravstveni centar naselja Boljakov potok kojem gravitira oko 10.000 građana Kantona Sarajevo - rekao je premijer Nenadić.

Ministar Krivić istakao je da se u posljednjih godinu dana cijeli jedan manji grad iselio u Njemačku, gdje ljudi imaju bolje uslove za život. Kanton Sarajevo bilježi povećanje broja djece zbog čega je, navodi ministar Krivić, potrebno ulaganje u nove škole, "kako bismo zadržali svoje stanovništvo od odlaska i gradili bolju budućnost".

- Jako je važno da svoju djecu učimo pravim vrijednostima. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade posvećeno je boljem obrazovanju i boljoj budućnosti - ministrove su riječi. 

Načelnik Efendić je istakao da će objekat sa sigurnošću promijeniti način života ne samo u naselju Boljakov potok nego na području cijele općine Novi Grad.

Zbog pandemije koronavirusa, svečanost je upriličena uz maksimalno poštivanje higijensko-epidemioloških mjera i u prisustvu ograničenog broja ljudi.

Nakon oficijelnog dijela, održane su revijalne utakmice.

U izgradnju ovog objekta Općina Novi Grad je samostalno krenula 2018. godine, a izgradnja je trajala oko dvije i po godine. Uloženo je oko 6,5 miliona KM.

Od toga je Općina u posljednje tri godine izdvojila iz budžeta oko 5,2 miliona KM, a Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih  oko 1.300.000 KM.

Za opremanje objekta izdvojeno je oko 950.000 KM, od čega je Ministarstvo uložilo  500.000 KM, a Općina oko 450.000 KM.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo