Bosna i Hercegovina     | 16.12.2020. 18:05 |

Mladi i izbori u Mostaru u fokusu OSCE-ovog online okruglog stola

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je organizovala online okrugli sto pod nazivom "Mladi i izbori", koji je okupio predstavnike Vijeća mladih Grada Mostara, Koalicije za slobodne i fer izbore "Pod Lupom" i Savjetodavne grupe mladih pri Misiji OSCE-a, kao i drugih organizacija mladih.

Cilj okruglog stola bio je da se podigne svijest i učešće mladih na izborima, kao važan osnov demokratije, sa fokusom na mlade glasače u Mostaru, gradu koji je bio bez izabrane odgovorne administracije više od 12 godina, saopćeno je iz OSCE-a.

- Vaš glas je važan. Glasanjem na izborima za one kandidate za koje vjerujete da će najbolje služiti interesima vaših zajednica doprinosite jačanju demokratije u ovoj državi. Činjenica je da zajednički rad mladih na lokalnom nivou može donijeti promjene - naglasila je šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec, istaknuvši potrebu da mladi ljudi rade skupa i da iskoriste svoje pravo glasa. 

Na okruglom stolu se razgovaralo i o inicijativi Misije OSCE-a u BiH vezanoj za Kodeks izbornog ponašanja za lokalne izbore, koji sadrži nekoliko ključnih obaveza, koje imaju za cilj doprinijeti mirnom i fer izbornom procesu u lokalnim zajednicama.

Također je bilo riječi o izazovnom mandatu koji stoji pred novoizabranim zvaničnicima u Mostaru a koji će se suočiti s nekoliko pitanja koja zahtijevaju hitna rješenja.

Razgovaralo se i o uticaju pandemije koronavirusa. Učesnici okruglog stola istakli su potrebu da pozovu sve glasače da zaštite sebe i sve osobe angažovane na biračkim mjestima tako što će, tokom glasanja, nositi maske i poštovati sve epidemiološke mjere.

- Mogućnosti zloupotrebe izbora smanjuju se velikim odazivom birača. Zato vas molim da cijenite ovo pravo i ostvarite ga slobodnom voljom - istakla je Kavalec. 

Kavalec je naglasila da će Misija OSCE-a u BiH nastaviti blisko surađivati s lokalnom administracijom u pružanju podrške građanima Mostara.​

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo