Bosna i Hercegovina     | 16.12.2020. 18:29 |

Potpisan Protokol o saradnji Porezne uprave FBiH i Tužilaštva KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Protokol o saradnji Porezne uprave Federacije BiH i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu potpisan je danas, a rezultat je aktivnosti u projektu podržanom od Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Potpisali su ga direktor Porezne uprave Federacije Šerif Isović i glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija u prisustvu britanskog ambasadora u BiH Matthewa Fielda.

Protokolom je definisan način postupanja i komunikacija između Porezne uprave FBiH i Kantonalnog tužilaštva s ciljem što efikasnije saradnje i ostvarivanja boljih rezultata u borbi protiv privrednog i organizovanog kriminala.

Kako je saopćeno iz Porezne uprave FBih, jasno su precizirani aktivnosti i postupci po kojima će u određenim fazama postupati Porezna uprava i Kantonalno tužilaštvo. Jasno određenje: ko, kad, kako i na koji način izvršava određene aktivnosti, rezultatirat će kvalitetnijim procesuiranjem krivičnih djela iz oblasti poreza, što će doprinositi efikasnijem vođenju krivičnog postupka, sankcionisanju počinilaca takvih djela, ali i preventivno uticati na sve druge porezne obveznike. 

Britanski ambasador u BiH Matthew Field pozdravio je potpisivanje Protokola koji će omogućiti bolju saradnju tužilaca i agencija za provedbu zakona, kao i primjenu dobrih istražnih praksi diljem BiH. 

Ozbiljne pojave korupcije ostaju, kako je navedeno, ključni izazov za cijelu BiH. Saradnja koja je danas ozvaničena predstavlja prekretnicu u borbi protiv korupcije i u podršci vladavini prava, naglašava ambasador.

Osnovni cilj buduće saradnje je jačanje kapaciteta za provođenje proaktivnih istraga u borbi protiv porezne utaje, pranja novca, ali i efikasnije provođenje finansijskih istraga. Pravovremeno obavještavanje i dostavljanje dokumenata i podataka od inspektora Federalne porezne uprave, u konačnici će doprinijeti efikasnijim istragama, ali i dokazivanju poreznog kriminala.  

Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović izrazio je nadu da će budući rad u skladu s važećim zakonskim propisima i potpisanim protokolom doprinijeti mnogo boljim rezultatima kako Porezne uprave FBiH tako i Kantonalnog tužilaštva. Zahvalio je Tužilaštvu što je Porezna uprava FBiH predložena za ovaj projekat, a posebnu zahvalnost je izrazio britanskoj ambasadi i ambasadoru Fieldu za podršku.

Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija smatra da je timski rad Tužiteljstva s agencijama za provođenje zakona preduvjet za kvalitetnu i efikasnu borbu protiv ove vrste kriminala.

- Zasigurno će ovakva saradnja rezultirati kvalitetnijim istragama, prvenstveno kad je u pitanju zakonito poslovanje privrednih subjekata, procesuiranje poreznih utaja te provođenje proaktivnih i finansijskih istraga - kazala je Sarajlija i zahvalila britanskoj ambasadi.  

Unaprijeđenom saradnjom, dvije institucije odgovaraju na preporuke Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj unijiu. Efikasna saradnja agencija za provođenje zakona i tužilaštva, kako je istaknuto, rezultirat će većim brojem optužnica u predmetima vezanim za organizirani kriminal i korupciju, uključujući i one na visokom nivou.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo