Bosna i Hercegovina     | 16.12.2020. 15:50 |

Gorušanović-Butigan o prioritetima VSTV-a BiH nakon Tegeltijine ostavke

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 16. (FENA) – Dosadašnja dopredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Sanela Gorušanović-Butigan, koja je danas u nastavku sjednice, a nakon podnošenja i pisane ostavke Milana Tegeltije, jednoglasno izabrana za osobu ovlaštenu za zastupanje/predstavljanje te institucije, izjavila je kako snažno vjeruje u pravosuđe i instituciju VSTV-a.

Komentirajući novinarski upit o tome - u kojoj mjeri je Tegeltijina ostavka skinula negativne konotacije koje su se vezale za tu instituciju, Gorušanović-Butigan je podsjetila kako je njeno kandidiranje za dopredsjednicu VSTV-a motivirano željom za unapređenjem rada te institucije.  

- Danas, nakon što sam upoznala sve članove Vijeća, znam da je to moguće – kazala je Gorušanović-Butigan u pauzi sjednice, pozivajući i medije da joj pruže odgovarajuću podršku.

Istaknula je kako je pravosuđe veoma bitan segment bh. društva te da ljudi koji su imenovani u VSTV znaju od kakvog je to značaja, izražavajući spremnost da se maksimalno angažira na planu postizanja najboljih rezultata, uključujući i ostvarivanje kontakata s međunarodnom zajednicom, odnosno međunarodnim institucijama kao ključnim partnerima.

Dodala je kako se rad VSTV-a nastavlja, te da je pred tom institucijom puno posla u vezi s imenovanjima nositelja pravosudnih funkcija.

Ocijenila je bitnim da se oživi rad rukovodstva/Presjedništva VSTV-a, nakon svih dešavanja i naposljetku neopozive ostavke dosadašnjeg predsjednika tog regulatornog tijela.

Mišljenja je da Predsjedništvo Vijeća koje čine četiri člana (predsjednik, dva dopredsjednika i stalni član) mora intenzivirati rad i uspostaviti snažnu vezu s pravosudnim institucijama.

U osvrtu na Zakon o VSTV-u BiH, Gorušanović-Butigan je izrazila očekivanje kako će se izmjene tog zakona uskoro naći u proceduri.

Na dodatni upit u vezi s njenim mandatom, pojasnila je kako su upravo proceduralni problemi obilježili višesatnu raspravu nakon Tegeltijine ostavke na funkciju predsjednika, a čije gašenje mandata, po automatizmu, dovodi do prestanka mandata dopredsjednika VSTV-a.

- Tako mi u ovom momentu nemamo Predsjedništvo. Ja više nisam dopredsjednica VSTV-a, ali sam ovlaštena osoba da bi se premostilo razdoblje do februara naredne godine kada bi trebali biti poznati novi članovi ove institucije, koje će izabrati Predsjedništvo – precizirala je Gorušanović–Butigan.      

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta