Bosna i Hercegovina     | 16.12.2020. 14:42 |

Centar za okoliš ZDK zbog nedostatka kadrova ne funkcionira u punom kapacitetu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 16. decembra (FENA) – Eko forum Zenica i Institut "Kemal Kapetanović" Univerziteta u Zenici organizirali su on-line okrugli sto "Centar za okoliš Zeničko-dobojskog kantona", koji su podržali Misija OSCE u Bosni i Hercegovini, Švedska agencija za okoliš i Fondacija PeaceNexus iz Švicarske.

Profesor Samir Lemeš iz Eko-foruma podsjetio je na pres-konferenciji da je prije sedam godina na Skupštini ZDK-a usvojen Zakon o prenosu javnih ovlaštenja iz oblasti zaštite okoliša ZDK, ali da Centar za okoliš ZDK-a u okviru Instituta "Kemal Kapetanović“ još ne funkcioniše u punom kapacitetu.

-Pokušali smo danas da na jedno mjesto okupimo sve zainteresovane strane, ali oni glavni akteri, menadžment Univerziteta i rukovodstvo Kantona, nisu se odazvali pozivu - kazao je Lemeš, dodajući da su učesnici skupa identifikovali zaključke, ali njih trebaju realizirati prvenstveno predstavnici institucija koji nisu došli na skup.

Direktor zeničkog instituta dr. Mustafa Hadžalić ističe da su dijagnosticirani svi problemi zbog kojih taj centar već sedam godina ne funkcionira, a o čemu su prije godinu dana informirali Vladu ZDK.

-Prvenstveno su to kadrovi. Institut ne može da raspiše konkurs, ne može da dobije čovjeka bez saglasnosti resornog kantonalnog ministarstva za nauku, ministarstva finansija, skupštinskih komisija... Vlada to nije dozvoljavala, nije bilo novaca u budžetu - kaže Hadžalić.

Prošle su godine, napominje, dobili saglasnost za zapošljavanje dvoje ljudi, ali nisu se uspjeli kadrovski kompletirati. Tehnički preduvjeti su, kaže, solidni, jer je dio opreme već nabavljen te se sve može riješiti relativno brzo.

Stanje okoliša u tom kantonu, kako su zaključili učesnici okruglog stola, nije zadovoljavajuće, a to ilustriraju podacima Federalnog hidrometorološkog zavoda. Prema njima, ZDK učestvuje od 59 do 72 posto u emisiji zagađujućih materija u zrak.

Kako naglašava Lemeš, to ZDK čini najzagađenijim kantonom u Federaciji BiH, ali bi spomenuti centar mjerenjima trebao ustanoviti koliko koji zagađivači emitiraju štetne materije u zrak.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'