Bosna i Hercegovina     | 16.12.2020. 14:25 |

Brkić na okruglom stolu 'Euroatlantske integracije i BiH: Što dalje?'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić danas je  na poziv predsjedavajućeg izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a sudjelovao  na Okruglom stolu o temi „Euroatlantske integracije i Bosna i Hercegovina: Što dalje?“.

U obraćanju Brkić je istaknuo je da su euroatlantske integracije i EU integracije, zajedno s razvojem dobrosusjedskih odnosa i jačanjem regionalne saradnje, prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine čiji je cilj uključivanje BiH u suvremene europske, političke, ekonomske i sigurnosne integracije.

- Bosna i Hercegovina podržava i spremna je doprinijeti kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti u regiji Europe, smanjenju okolnosti koje prijete miru i posvećena je suradnji i slijeđenju temeljnih demokratskih vrijednosti - kazao je Brkić.

 Zamjenik Brkić, podsjetio je na dokument „Program reformi Bosne i Hercegovine“ i da je u okviru dijela „Politička i ekonomska pitanja“ utvrđeno da je potrebno osigurati inter-agencijsku suradnju i koordinaciju aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine, putem Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH.

-Upravo se kroz Povjerenstvo za NATO integracije Vijeća ministara BiH, već mnogi niz godina, vodi koordinacija relevantnih ministarstava i agencija na državnom nivou čiji je rad od vitalnog značaja za reforme koje se provode - dodao je Brkić.

Zamjenik ministra MVPBiH je informirao o provedenim aktivnostima i obvezama  koje se odnose na isključivu nadležnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao što je pokretanje procedure imenovanja članova i uspostavljanja novog Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, te izrada Izvješća o realizaciji aktivnosti programa reformi za razdoblje 2019.-2020. koje su iz nadležnosti institucija BiH uključenih u rad Povjerenstva.

 U radu Okruglog stola sudjelovali su članovi Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH, predstavnici Ministarstva obrane BiH, Komandant NATO – štaba u Sarajevu, predstavnik veleposlanstva Mađarske u BiH, kao i predstavnici akademske zajednice Bosne i Hercegovine, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'