Magazin     | 16.12.2020. 09:23 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 16. prosinca (FENA) - 

- 1773. Nezadovoljna visokim uvoznim carinama i britanskom kolonijalnom vlašću, grupa američkih kolonista, obučena u indijansku nošnju, u bostonskoj luci je pobacala u more sanduke čaja s jednog britanskog broda. Taj događaj, kasnije nazvan Bostonska čajanka, nagovijestio je Američki rat za neovisnost, započet 1775.

- 1775. Rođena Jane Austen, engleska književnica, koja je u romanima realistički slikala svakodnevni život provincijske Engleske. Njezini su najpoznatiji romani "Razum i osjećaji" i "Ponos i predrasude"

- 1859. Umro Wilhelm Grimm,  njemački pisac, skupljač i obrađivač narodnih bajki, koje je, kao i većinu drugih djela, objavio u suradnji sa starijim bratom Jakobom. Izdavao je i njemačke srednjovjekovne književne spomenike i proučavao njemačka junačka predanja.

- 1885. U Sarajevu počeo izlaziti književni list Bosanska vila, koji je bio veoma cijenjen u bosanskim književnim krugovima. Pokrenut kao časopis koji će se baviti srpskom kulturnom baštinom, vremenom prerastao u ugledan list u kojem su surađivali istaknuti pisci svih nacionalnosti, kao i književnici izvan BiH. 

- 1888. Rođen srbijanski kralj Aleksandar I Karađorđević. Od 1921. do 1929. vladar Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, od 1929. do 1934. Jugoslavije. Ubijen u atentatu u Marseilleu 9. oktobra 1934.

- 1914. Umro Ivan Dragutin Stjepan Zajc, znan kao Ivan plemeniti Zajc, hrvatski skladatelj, dirigent i pedagog. Utemeljiteljem je hrvatske opere kao umjetničke ustanove, a opernu umjetnost u Hrvatskoj obogatio je i u stvaralačkom smislu. Najznačajniji je glazbenik djelatan u Hrvatskoj u posljednoj trećini 19. stoljeća.

- 1916. Ubijen Grigorij Raspućin, ruski monah i pustolov, koji je, kao vidovnjak i čudotvorac, uspio da se nametne za osobu od povjerenja posljednjem ruskom caru Nikoli II i njegovoj ženi carici Aleksandri.

- 1917. Rođen Arthur Charles Clarke, engleski pisac, popularizator astronautike i autor čuvenih znanstvenofantastičnih romana, među kojima su najpoznatiji "2001: odiseja u svemiru" i "Kraj djetinjstva".

- 1949. Vođa borbe za neovisnost Ahmed Sukarno izabran za prvog predsjednika Indonezije nakon sticanja neovisnosti zemlje od Nizozmeske.

- 1971. Pakistanske trupe predale se indijskoj vojsci i Oslobodilačkoj armiji Istočnog Bengala. Time je okončan indijsko-pakistanski rat i sačuvana neovisnost novostvorene države Bangladeš koja je proklamirana u ožujku 1971.

- 1993. Šest zemalja članica Europske unije (Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Holandija i Danska), uprkos protivljenju Grčke, priznalo je bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju.

- 1996. Južnokorejski apelacijski sud preinačio smrtnu presudu bivšem predsjedniku Južne Koreje Čun Du Hvanu u kaznu doživotnog zatvora.

- 2003. Švajcarski parlament prihvatio rezoluciju kojom se ubijanje Armenaca u Otomanskom carstvu tijekom Prvog svjetskog rata izjednačava s genocidom.

- 2011. Umro Nicol Williamson, škotski glumac, kojemu je svjetsku slavu donijela uloga čarobnjaka Merlina u "Excaliburu" redatelja Johna Boormana 1981. Poznat je bio i po naprasitom i teškom karakteru.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo