Ekonomija     | 15.12.2020. 18:34 |

Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine posjetili glavni ured UIO

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) - Predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Boganić, njegov zamjenici Mijo Matanović i Edin Mušić, te članovi Komisije Šemsudin Mehmedović, Mirko Šarović i Zukan Helez posjetili su danas u Banjoj Luci Glavni ured Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

U razgovoru sa rukovodstvom UIO BiH, koje je predvodio direktor Miro Džakula, članovi Komisije upoznati su o radu i aktuelnoj situaciji u toj instituciji.

Izražavajući zadovoljstvo posjetom, Džakula je informirao članove Komisije o tome da je u proteklih 11 mjeseci u odnosu na isti period prošle godine naplata indirektnih poreza, uključujući porez na dodatu vrijednost (PDV), akcize, carine i putarine, manja za oko 700 miliona KM.

Po njegovim riječima, to smanjenje prihoda, kao i procenutalni pad vanjskotrgovinske razmjene BiH u navedenom periodu, direktna su posljedica vanredne situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

Naglasio je da takvi podaci još uvijek nisu zabrinjavajući, uzmu li se obzir rezultati država u regionu, te kazao da se situacija s prihodima od indirektnih poreza postepeno popravlja i da Uprava ulaže dodatne napore kako bi bila poboljšana efikasnost organizacije, te održana fiskalna stabilnost države.

Govoreći o problemima u radu, direktor UIO BiH potencirao je neujednačenost pravnih propisa iz te oblasti, te izrazio nadu da će izmjenama i dopunama Zakona o UIO taj problem biti riješen tako što će zakonska regulativa iz te oblasti biti približena evropskim standardima.

S tim u vezi, kazao je da je Upravni odbor UIO BiH, u saradnji sa ekspertima iz Evropske komisije, sačinio Nacrt Zakona o PDV-u i Nacrt Zakona o akcizama, te ga uputio na davanje mišljenja nadležnim institucijama.

Kao dodatni problemi sa kojima se UIO BiH suočava navedeni su i kadrovska rješenja, te nedostatak značajnog broja radnika, pogotovu kada je Carinska služba u pitanju.

Članovi Komisije interesirali su se za niz pojedinačnih pitanja carinjenja i uvoza akciznih roba, naftnih derivata, repromaterijala za proizvodnju iz raznih industrijskih grana, iznos prihoda od oduzete robe i putničkih motornih vozila, te o spornim slučajevima o kojima se u posljednje vrijeme govorilo u javnosti i medijima.

Također, članovi Komisije zatražili su od rukovodstva UIO BiH da članovima Komisije dostave opširnu i sveobuhvatnu informaciju o prekograničnom prometu roba za 2019. i 2020., kako bi Komisija stekla precizniji uvid u aktivnosti UIO BiH i pojedinačne parametre iz djelokruga rada te institucije.

Na osnovu rezultata posjete Komisija će sačiniti i usvojiti zaključke, te postupiti u skladu sa svojim nadležnostima u cilju unapređenja rada UIO BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom