Svijet     | 15.12.2020. 16:15 |

Njemačka policija uhapsila četvrtog osumnjičenog za pljačku muzeja u Dresdenu

FENA Internet

BERLIN, 15. decembra (FENA) – Policija u njemačkoj prijestonici uhapsila je jednog od blizanaca u bjekstvu, traženih u vezi sa spektakularnom pljačkom dragulja iz 18. stoljeća iz muzeja u Dresdenu prošle godine, saopćili su zvaničnici u utorak.

Dresdenska policija saopćila je da su 21-godišnjeg Mohameda Remmoa uhapsile berlinske vlasti u automobilu u kvartu njemačke prijestonice Neukoelln u ponedjeljak navečer.

Za Remmom i njegovim bratom blizancem, Abdul Majedom Remmom, izdata je međunarodna potjernica nakon što su pobjegli policiji tokom masovne operacije potrage za njima u prošlom mjesecu.

Tokom te operacije, još trojica ostalih uhapšeni su u vezi s pljačkom od 25. novembra 2019. velikog dijamantskog broša, dijamantske epolete i ostalih blaga iz muzeja Zeleni svod u Dresdenu.

Osumnjičeni, u dobi od 23 do 36 godina, optuženi su za organiziranu pljačku i podmetanje požara.

Nije bilo odmah jasno kako je policija ušla u tragu Mohamedu Remmou, koji je prebačen u Dresden u utorak. Policija je saopćila da još traga za njegovim bratom s „velikim intenzitetom“

Policijske pretrage na desetak lokacija do sada još nisu polučile nikakve rezultate u potrazi za nestalim blagom.

Članovi porodice Remmo osuđeni su u ovoj godini za podjednako spektakularnu pljačku 100 kilograma teškog kanadskog zlatnika nazvanog „Veliki javorov list“ iz berlinskog muzeja Bode u 2017.

Zlatnik, s procijenjenom vrijednošću od 3,75 miliona eura, još nije pronađen i vlasti su saopćile kako vjeruju da je vjerovatno isječen na manje komade i prodan.

Zeleni svod jedan je od najstarijih svjetskih muzeja. Otvoren jer u 1723. i sadržava blaga Augustusa snažnog od Saksonije, s oko 4.000 komada zlatnih eksponata, dragog kamenja i drugih predmeta.

Ubrzo nakon pljačke vlasti su raspisale nagradu od 500.000 eura za informaciju koja bi dovela do otkrića dragulja ili hapšenja pljačkaša, prenosi AP.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'