Bosna i Hercegovina     | 15.12.2020. 15:14 |

Obilježena 10. godišnjica uvođenja bezviznog režima državljanima BiH

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) - Evropski pokret u Bosni i Hercegovini danas je uručio priznanja kolektivima i pojedincima povodom obilježavanja 10. godišnjice uvođenja bezviznog režima državljanima BiH za putovanje u EU.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo izjavio je da je ta organizacija prije 10 godina organizovala simbolično putovanje 50 bh. građana u EU bez viza, a za koje se prijavilo više od 25.000 građana.

- BiH nema puno zajedničkih jubileja koje obilježava, a ovo je jedan od datuma oko kojeg postoji konsenzus i mislim da nema građanina BiH koji to ne podržava - rekao je Praštalo.

Komesar za proširenje i susjedsku politiku EU Oliver Varhelyi u obraćanju putem video linka poručio je da je proces liberalizacije viznog režima pokazao da su politički lideri sa jasnim ciljem, koji svi građani snažno osjećaju, u stanju da se brzo i efikasno aktiviraju kako bi postigli taj cilj.

- To je pokazalo da je BiH u stanju da isporuči i to je upravo ono što EU sada očekuje od BiH - dodao je Varhelyi.

Video linkom se obratila i poslanica u Evropskom Parlamentu Tanja Fajon koja je istakla da je ponosna i sretna što su prije 10 godina zajedno uspjeli ukinuti vizni režim za narod iz BiH koji ulazi u novu eru kontakata s drugim narodima. 

Jedan od dobitnika priznanja je i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković koji je naveo da je liberalizacija viznog režima omogućila da BiH značajno poveća trgovinsku razmjenu s EU u odnosu na prethodni period.

Među dobitnicima je bio i bh. sportista Amel Tuka koji je istakao da mu bezvizni režim značajno pomogao da počne trenirati u Italiji, iako tada nije ni bio svjestan koilko mu je to značilo.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo kazao je da se posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova BiH različito tumači, te da Pokret poštuje simbole BiH i na tome zasniva svoju politiku.

Dodao je da smatraju da situacije poput sinoćnje na sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika s Lavrovom predstavljaju vraćanje u prošlost i još veće dijeljenje svih u BiH.

Uskoro video!

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!